Illegálisan működött a Zsidai-konyha

2016.12.05. 10:50

Az ingatlanra vonatkozó használatbavételi engedély hiányában nem is működhetett volna az a központi konyha, ahonnan a Zsidai-éttermeket látják el hónapok óta - írja a Hvg.hu.

IMG 4688
Fotó: Zsidai Gasztronómiai Csoport

A lap múlt héten írta meg, hogy lejárt szavatosságú tejszín és más szabálytalanságok miatt elmeszelte a Nébih a Zsidai Csoport várbéli konyháját, ami más csúcséttermek mellett a Jamie's Italiant is kiszolgáltja. De Zsidaiék szerint alaptalanok a hatóság megállapításai: az üzemeltetők többek között épp azzal is érveltek, hogy a határozat nem jogerős, és hogy még csak egy induló üzemről van szó.

A Hvg.hu ezután kereste meg a Budavári Önkormányzatot, és így derült ki, hogy az átalakított önkormányzati bérleményben lévő báziskonyhának még használati engedélye sem volt, mikor a cég használni kezdte. Az önkormányzathoz júniustól kezdve érkeztek olyan bejelentések, amik szerint a helyiségben már főzhettek.

Ezt követően az önkormányzat többször is figyelmeztette a céget, hogy ne használják a konyhát használati engedély nélkül, és a próbaüzem-jellegű működésről előre értesítsék az önkormányzatot. Egy szeptemberi ellenőrzésen merült fel, hogy az épületben már folyamatosan főznek, és az októberi ellenőrzésen már a konyhafőnök is elismerte, hogy május óta főznek a konyhán. Az önkormányzat ezt követően felmondta a bérleti szerződést a céggel.

A Zsidai-csoporta nem jogerős határozatot november 16-án megfellebbezte. A cég többször is utalt rá, hogy a konyhájuk még "induló konyha", és hogy "részben fejlesztés alatt áll", viszont az önkormányzat szerint ezek jogilag nem értelmezhető kategóriák, és "minden konyhának meg kell felelnie a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak” már a működés kezdetétől.