Trump büntetővámot vetne ki a külföldre települő amerikai cégek termékeire

2016.12.05. 12:21

Annak ellenére, hogy Donald Trump megígérte, hogy a kampányhoz képest sokkal ritkábban használja majd a Twitterét, vasárnap egy sor viszonylag nehezen értelmezhető posztban osztotta meg a világgal adózással kapcsolatos terveit. Konkrétan arról írt, hogy 35 százalékos büntetővámot vetne ki azokra az amerikai cégekre, amik a külföldön legyártott termékeiket az USA-ban árusítják - írja a Quartz.

Trump a kampánya alatt azt ígérte, hogy az adók csökkentésével és a szabályozás egyszerűsítésével teszi majd könnyebbé az amerikai cégeknek, hogy a termelésük kiszervezése helyett az országban maradjanak. Trump ugyanakkor nemcsak pozitív ösztönzőkről beszélt, hanem olyan tervekről is, amik konkrétan büntetnék a termelésüket például Ázsiába vagy Mexikóba kiszervező cégeket.

Donald Trump az amerikai elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy kemény büntetővámokat vet ki Kínára és Mexikóra, és újratárgyalja az Egyesült Államok összes kereskedelmi szerződését, mert azok szerinte előnytelenek országának. Az esetleges kereskedelmi világháború azonban mind szerintünk, mind a németek szerint Amerikának ártana a legtöbbet.

Szerinte Amerika legtöbb bajáért az ipar eltűnése és az okolható, hogy az ipari munkahelyek külföldre mennek. Aminek az ő olvasatában az az oka, hogy a kormány nem csap oda a termelést külföldre vivő cégeknek, meg azoknak az alacsonyabb jövedelmű országoknak, amelyek tárt karokkal várják a gyártósorokat. Bár Donald Trump gyakran hadilábon áll a realitásokkal, ennek van valóságalapja. Az Egyesült Államoknak nagyon nagy, 366 milliárd dolláros kereskedelmi deficitje van Kínával szemben, és ez sokaknak nem tetszik.