Októberben sem pörgött a magyar ipar

2016.12.06. 09:47

Bár kicsit jobban teljesített a magyar ipar októberben, mint szeptemberben, a KSH legfrissebb adatai szerint 2,1 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbi növekedéséhez képest. Egy hónappal korábban, szeptemberben 3,7 százalékkal növekedett lassabban az ipar, mint 2015 azonos időszakában. Idén szeptemberről októberre, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2 százalékkal nőtt a kibocsátás, ami az év első 10 hónapjában a tavalyihoz képest 1,1 százalékkal nőtt a KSH számai szerint. 

A statisztikai hivatal a harmadik negyedéves, vagyis a júliustól szeptemberig terjedő időszakra vonatkozó GDP-növekedésre is új becslést adott ki, amely szerint egy kicsit jobban alakult a növekedés, 2 helyett 2,2 százalékkal (szezonális és munkanaphatással kiigazítva 1,6 százalékkal) nőtt ebben a három hónapban a magyar gazdaság. Ez még mindig elmarad a második negyedéves 2,6 százalékos növekedéstől.

 

Az ipar 0,8, a mezőgazdaság 2,1 százalékkal, a szolgáltató szektor 2,6 járult hozzá a GDP növekedéséhez, az építőipar viszont még mindig vacakul állt a harmadik negyedévben, 12 százalékkal esett vissza a teljesítménye. Az ipar összességében egy kicsit jobban teljesített, mint az első becslés alapján gondolta a KSH, de még mindig elmaradt a 2015-ös teljesítményétől. A szolgáltató szektor lassult egy kicsit a második negyedévhez képest.

A magyar háztartások fogyasztása 3,8 százalékkal nőtt, ami szintén egy picit gyengébb, mint az előző időszakban volt, de a felhasználási oldalról még mindig ez húzta leginkább a GDP-t. A beruházások viszont 8,8 százalékkal visszaestek és a kormányzat is 1,6 százalékkal kevesebbet fogyasztott, mint egy évvel korábban. Az export 4,6, az import pedig 5,3 százalékkal bővült. Arról, hogy mit lehetett várnia a harmadik negyedévben, arról itt írtunk bővebben

A kormány az NGM közleménye szerint 2017-től a gazdaság érdemi növekedésére számít, ugyanis az NGMN reményei szerint felfut az otthonteremtési program és több unióss forrást költenek majd el, kisegítve az építőipart, a novemberben aláírt hatéves bérmegállapodásban rögzített munkáltatói adócsökkentés és béremelések pedig a fogyasztást pörgetik majd föl.