Tavasszal zárulhat a Kun-Mediátor-nyomozás

2016.12.06. 17:59

2017. tavaszán zárulhat le a Kun-Meditáor-ügyben folytatott nyomozás, mostanáig kevesebb mint 200 millió forint lett meg az eltűnt vagyonból - derül ki Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válaszából, amit kedden küldött meg Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselőnek. Lukács arra volt kíváncsi, meddig húzódik még a karcagi pénzügyi csalás ügyében a nyomozás. 

Polt az ügyészségi nyomozás jelenlegi állásáról közölte, hogy eddig 793 tanút hallgattak ki, további kilenc, nem Magyarországon tartózkodó embert levélben fognak kihallgatni. Mostanáig 193 millió forint értékű vagyont foglaltak le, a nyomozást várhatóan  2017. április 14-én fejezik be. 

Utóbbi szám azt is jelenti, hogy - amint arról már beszámoltunk - a mintegy kétezer károsult soha nem kapja vissza a pénzét, hacsak elő nem kerül a 2015 tavaszán külföldre szökött főbűnös, Dobrai Sándorné Marcsika, aki ellen jelenleg is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Becslések szerint a bűnszervezet több mint 10 milliárd forintot nyúlt le ügyfeleitől, a nyomozás során lefoglalt érték azonban csak a cég dolgozóinak elmaradt bérének kifizetésre lesz elég nagyjából. 

Polt Péter írásbeli válaszában az áll, a tanúkihallgatásokon kívül indokolt a Kun-Mediátor részére átutalt, befizetett összegek további sorsának vizsgálata, valamint a Marcsika által megszerzett és elrejtett pénz felkutatása is, arról viszont nem ír, ezt hogy ezt hogyan tervezik kivitelezni. A bűnszervezet vezetőjét egyébként az Interpol is körözi, de mostanáig nem bukkant senki a nyomára.