Szilárda
0 °C
6 °C

Az olajcsoda is csak fél évig fog tartani

2016.12.07. 14:29 Módosítva: 2016-12-07 14:29:39

Az OPEC és Oroszország megállapodott arról, hogy fél évig tart az olajexportálók termeléscsökkentése. Ezt Eulogio del Pino, a venezuelai olajminiszter árulta el az MTI híre szerint.

Del Pino szerint "minden jel arra mutat, hogy sikeres lesz az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok december 10-i bécsi ülése", ahol a tervek szerint arról írnak alá megállapodást, hogy januártól az OPEC és a szervezeten kívüliek csökkentik is a termelésüket.

Az OPEC tagállamai a múlt héten úgy döntöttek , hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok további 600 ezer hordós csökkentést helyeztek kilátásba, ezen belül Oroszország a maga részéről 300 ezer hordó termeléscsökkentést vállal.

A venezuelai olajügyi miniszter elmondta azt is, hogy miután létrejön a megállapodás a szervezeten kívüli olajexportálókkal, azonnal felállítanak egy bizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy ellenőrizze a vállalt termeléscsökkentés betartását.

Ennek ellenére a kőolaj ára szerda reggel csökkenést jelzett. Ennek pedig az az oka, hogy a szakértők nem bíznak az OPEC termeléscsökkentési vállalásában.