Jenő
-3 °C
6 °C

Nem lehet majd parkolni az új lakások miatt

2016.12.07. 08:59

Teljesen átszabják majd az új ingatlanfejlesztések a parkolási piacot Budapesten és más nagyvárosokban az Ingatlan.com elemzése szerint. A következő két évben 15-20 ezer új lakást építhetnek az országban, ami azzal is jár, hogy beépítik majd azokat a foghíjtelkeket, ahol most a belvárosokban parkolni lehet. Az egyik parkolókat üzemeltető cég, a Star Park Holding vezetője szerint 2016-ban és 2017-ben 

Budapesten az ilyen üres telkek 30-40 százalékát beépítik majd, ami nagyjából 30 társasházat jelent. 

Ettől csökken majd a parkolóhelyek kínálata, amitől drágább és nehezebb lesz a parkolás. A budapesti garázsok bérleti díjai már így is folyamatosan emelkednek: 

  • az I. kerületben: a 12-15 négyzetméteres garázsok havi bérleti díja 17 százalékkal 32-40 ezer forintra,
  • a VI. kerületben 11-20 százalékkal 22-29 ezer forintra,
  • a VIII. és IX. kerületben 11-15 százalékkal 15-20 ezer forintra nőttek a havi díjak.

Az eladó garázsok is drágulnak, leginkább a VII., IX. és a XI. kerületben, ahol 23-30 százalékos volt az átlagos drágulás. Itt 2,5-4,5 millió forintba kerül egy garázs. A VIII és IX. kerületben viszont akár 60 százalékkal is fölmehetett egy parkolóhely ára tavaly. 

A helyzeten valamennyit segít majd, ha az ingatlanfejlesztők nem csak a minimálisan elvárt mennyiségű parkolóhelyet építik majd az új lakásokhoz, hanem még egy kicsit többet, amelyek mindenki számára igénybe vehetőek lesznek, nemcsak a lakástulajdonosoknak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?