Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Sztrájkra készülnek a Fővárosi Közterület-fenntartónál

2016.12.07. 11:57 Módosítva: 2016.12.07. 12:00

Ha nem lenne elég, hogy most már napi szinten rohad le valamelyik (vagy több) metró, újabb csapásra kell készülniük a budapestieknek. Ugyanis nemrég bírósághoz fordult sztrájkkérelmével a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat szakszervezete, miután megfeneklettek a bértárgyalások a cég vezetése és a munkavállalók képviselői között.

Az olvasónktól kapott információval megkerestük Király Andrást, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének (HVDSZ) elnökét, aki azt mondta, az után terelték jogi útra az ügyet, hogy a munkáltatóval nem sikerült a béremelés mértékében, majd ezt követően az elégséges szolgáltatásról sem megegyezni, ami a sztrájk alapfeltétele.

Most a bíróságtól kérik, hogy állapítsa meg a munkabeszüntetés jogszerűségét, illetve azt, hogy ez alatt pontosan milyen alapfeladatokat kellene majd ellátniuk az FKF dolgozóinak.

Az ügyben megkerestük az FKF-et és a Fővárosi Önkormányzatot is, de egyelőre egyiküktől sem kaptunk választ. Ha reagálnak frissíteni fogjuk cikkünket.

Az FKF végzi a fővárosban a hulladékgyűjtést és kezelést, valamint a hókotrást is. Tehát a tél beköszöntével elég komoly gondot okozna, ha nem beszüntetnék a munkát a cég dolgozói.

A szakszervezet szerint a bérek körüli huzavona még 2015 nyarán indult, ekkor keresték meg az FKF-et a 2016-os bérfejlesztéssel kapcsolatban, azonban érdemi egyeztetések csak az idei év elején kezdődtek el, a munkavállalói sztrájkfenyegetések hatására. Király szerint ezek az egyeztetések októberre megfeneklettek, ezután terelték bíróság elé az ügyet.

Arról már korábban is megjelentek hírek, hogy a bérfeszültségek miatt sztrájkhangulat uralkodik a fővárosi cégnél, de arról nem volt szó, hogy az ügy ilyen előrehaladott állapotban van.

A dolgozók érdekképviselete 10 százalékos béremelést akar a 2016-os évre vonatkozóan, de ennek megadására az FKF nem mutatkozik hajlandónak. A fővárosi cég nemrég a szakszervezetet megkerülve 4 százalékos béremelést jelentett be, de ezt az érdekképviselet nem tartja elfogadhatónak, mivel a jelenlegi munkaerőhiány mellett az itt dolgozók megtartására is kevés ez az összeg.

A szakszervezeti vezető elmondta, az FKF szerintük mindent elkövet annak érdekében, hogy megbontsa a munkavállalói egységet, és a Munka Törvénykönyvének bizonyos rendelkezéseire hivatkozva akadályozzák a munkavállalók érdekérvényesítési jogait. Így például a szakszervezeti képviselők, de még az üzemitanács-tagok és munkavédelmi képviselők munkáját is korlátozzák.

Király András szerint a munkáltató legutóbbi közlése, hogy a cég tulajdonosa, azaz a főváros illetékes tárgyalni a béremelésről, a terv szerint a jövő hétfőn találkoznak az önkormányzat vezetőivel. Az érdekképviselet a jövő héten találkozik Tarlós István polgármesterrel, aminek kapcsán a szakszervezet vezetője “bízik a főpolgármester úr ítélőképességében”, reményét fejezte ki a sikeres megegyezésben.

A szakszervezet szerint egyébként az FKF esete nem egyedi, az összes közszolgáltatási területen lévő munkavállalók és azok képviseletei hasonló problémákkal küzdenek bérfronton. Ami már csak annak fényében is érdekes, hogy a kormánysajtó szerint jövőre minden állami cégnél bért emelnek majd. (Az FKF önkormányzati cég.)