Piroska
-2 °C
5 °C

Megáll az élet Görögországban csütörtökön

2016.12.08. 09:31

Egynapos általános sztrájk bénítja meg Görögországot csütörtökön - írja az MTI. A legnagyobb szakszervezetek a tervezett adóemelések és költségvetési kiadáscsökkentések ellen tiltakoznak, a munkabeszüntetés a magánszektort és a közszférát is érinti.

A görög tengerészek még hétfőn úgy döntöttek, hogy a kedden lejáró négynapos sztrájkjukat további két nappal meghosszabbítják, így csütörtök estig szünetel a komp- és személyhajó-forgalom a görög szigetek és a szárazföld között. A matrózok lépését a kormánynak az a javaslata váltotta ki, amely eltörölné a hajókon szolgálók jelenlegi adókedvezményeit.

A görög sajtó dolgozói szerdán tették le a munkát - azért egy nappal korábban tiltakoztak, hogy tudósítani tudjanak a csütörtöki általános sztrájk eseményeiről -, emiatt aznap nem sugároztak híreket a tévék és a rádiók, nem frissültek az internetes híroldalak, csütörtökön pedig nem jelennek meg a napilapok.

A görögországi médiaszektort érzékenyen érintette az ország súlyos pénzügyi válsága, illetve az újságok példányszámainak, valamint a sajtóban megjelenő hirdetések mennyiségének radikális visszaesése. Gyakran előfordul, hogy a görög újságírók bérét több hónapos csúszással fizetik ki.