Sára, Márió
2 °C
4 °C

Feltornázná az inflációt az EKB

2016.12.08. 17:14 Módosítva: 2016-12-08 17:16:12

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton, de meghosszabbította eszközvásárlási programjának futamidejét - írja az MTI.

Az EKB legutóbb márciusban hozott monetáris ösztönző intézkedéseket: 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra emelte, mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétek kamatát.

Az eredetileg 2017 márciusi lejárattal tervezett APP (Asset Purchase Programme) eszközvásárlási program futamidejét viszont legalább 2017 decemberéig, vagy szükség esetén még tovább is meghosszabbítják, de csökkentett keretösszeggel. Tavasszal az EKB azzal a céllal kezdett államkötvényeket vásárolni, hogy csökkenjen az alapkamat, emelkedjen az infláció és meginduljon a gazdasági növekedés.

A program jelenleg havi 80 milliárd eurós keretösszege 2017 márciusától 60 milliárd euróra csökken. Hogy a meghosszabbított program ideje alatt se fogyjanak el a piacról a vásárolható értékapírok, eltörölték a betéti kamatpadlóra vonatkozó megszorítást, másrészt a legrövidebb vásárolható állampapír futamidejét 2 évről 1 évre csökkentették. 

A bejelentést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi az EKB elnöke elmondta, hogy a kamatlábak belátható időn belül, az eszközvásárlási program futamideje alatt mindenképpen, de akár huzamosabb ideig is a jelenlegi, vagy a jelenleginél alacsonyabb szinten maradnak. Az eszközvásárlási program mértékét és futamidejét pedig az EKB a két százalékot közelítő inflációs céljának elérését elősegítő laza monetáris politika hatékonyságának garantálása érdekében állapították meg a közölt paraméterek szerint.

Az EKB növekedési előrejelzése nagyjából megegyezik a szeptemberi prognózissal a kamatdöntés indoklása szerint. Az euróövezeti éves GDP-növekedés az idén és jövőre 1,7 százalék, 2018-ban és 2019-ben pedig 1,6 százalék lesz. A bizonytalansági tényezők inkább az ennél alacsonyabb, mint magasabb növekedési ütem elérése irányába hatnak. Az EKB inflációs előrejelzése az idén 0,2 százalék, 1,3 százalék jövőre, illetve 1,5 százalék 2018-ban és 1,7 százalék 2019-ben.

Mario Draghi mostani összefoglalójában is megismételte hogy mind nemzeti, mind uniós szinten további erőfeszítéseket kell tenni a strukturális munkanélküliségi enyhítése és a hatékonyság növelése, az üzleti környezet javítása érdekében.