Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Plusz 222 milliárdnyi hitel jut a magyar cégeknek

2016.12.08. 13:52

Összesen 222 milliárd forinttal emelték meg a 10 új európai uniós hitel- és kombinált hitelprogram keretösszegét a legfrissebb hivatalos pályázati menetrendekhez képest – derül ki a Portfolio összegzéséből.

Az Éves Fejlesztési Keret alapján a 10 felhívásra eredetileg 314,71 milliárd forintos keretösszeget terveztek be, de ehhez képest 536,79 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg szerdán a pályázati menetrend. Így tehát összesen 222,08 milliárddal több forrás áll a pályázók rendelkezésre, mint amennyit beterveztek a menetrendekben a kkv-k számára. Egyelőre az nem világos, hogy ez a jelentős forrásnövelés milyen egyéb pályázati célok rovására következett be, ez valószínűleg csak az ÉFK újabb frissítéséből derül majd ki.

A 222 milliárdos növekedés összesen hét pályázati felhívást érint. Három felhívás esetében nem történt változás a keretösszegek tekintetében. A legnagyobbat, 75 milliárd forintot a kkv-s hitelkereten bővítettek, de az élelmiszeripari komplex beruházásokra is 50 milliárddal több jut majd, a vállalati kutatás-fejlesztéshez pedig 35 milliárdot adtak hozzá, így összesen 105 milliárd jut rá ( a teljes lista megtalálható a forráscikkben található táblázatban).

Frissítés:

A meghirdetett 10 új uniós pályázat keretösszegében nem, csak azok címében, illetve minimálisan a forrásszerkezetében van változás ahhoz képest, mint amit a hivatalos pályázati menetrendekben eddig közzétett a kormány - derül ki a Portfolio vizsgálatából. Cikkünk eredeti verziójában tévesen számították ki, hogy 222 milliárddal több pályázati keretet nyitott meg szerdán a kormány az eddig ismert menetrendekhez képest, mivel azokban a számításokban nem vették figyelembe a kombinált termékekhez tartozó vissza nem térítendő források éppen 222 milliárd forintos mértékét. Annyiban viszont van eltérés az eddigi menetrendekhez képest, hogy a szóban forgó pályázatokat október-novemberre ígérte a kormány, de a megjelenés végül most decemberben lesz.