Plusz 222 milliárdnyi hitel jut a magyar cégeknek

2016.12.08. 13:52

Összesen 222 milliárd forinttal emelték meg a 10 új európai uniós hitel- és kombinált hitelprogram keretösszegét a legfrissebb hivatalos pályázati menetrendekhez képest – derül ki a Portfolio összegzéséből.

Az Éves Fejlesztési Keret alapján a 10 felhívásra eredetileg 314,71 milliárd forintos keretösszeget terveztek be, de ehhez képest 536,79 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg szerdán a pályázati menetrend. Így tehát összesen 222,08 milliárddal több forrás áll a pályázók rendelkezésre, mint amennyit beterveztek a menetrendekben a kkv-k számára. Egyelőre az nem világos, hogy ez a jelentős forrásnövelés milyen egyéb pályázati célok rovására következett be, ez valószínűleg csak az ÉFK újabb frissítéséből derül majd ki.

A 222 milliárdos növekedés összesen hét pályázati felhívást érint. Három felhívás esetében nem történt változás a keretösszegek tekintetében. A legnagyobbat, 75 milliárd forintot a kkv-s hitelkereten bővítettek, de az élelmiszeripari komplex beruházásokra is 50 milliárddal több jut majd, a vállalati kutatás-fejlesztéshez pedig 35 milliárdot adtak hozzá, így összesen 105 milliárd jut rá ( a teljes lista megtalálható a forráscikkben található táblázatban).

Frissítés:

A meghirdetett 10 új uniós pályázat keretösszegében nem, csak azok címében, illetve minimálisan a forrásszerkezetében van változás ahhoz képest, mint amit a hivatalos pályázati menetrendekben eddig közzétett a kormány - derül ki a Portfolio vizsgálatából. Cikkünk eredeti verziójában tévesen számították ki, hogy 222 milliárddal több pályázati keretet nyitott meg szerdán a kormány az eddig ismert menetrendekhez képest, mivel azokban a számításokban nem vették figyelembe a kombinált termékekhez tartozó vissza nem térítendő források éppen 222 milliárd forintos mértékét. Annyiban viszont van eltérés az eddigi menetrendekhez képest, hogy a szóban forgó pályázatokat október-novemberre ígérte a kormány, de a megjelenés végül most decemberben lesz.