Védett vidra bőrét árulták a Vörösmarty téri vásárban

2016.12.08. 10:50 Módosítva: 2016.12.08. 10:57

Kiemelten védett vidra bőrét árulták a karácsonyi vásárban a Vörösmarty téren - írja a HVG. Az árusra lecsaptak a természetvédelmi őrök, de továbbra is kint van a standja az ország legnagyobb ünnepi bódésorán. 

"Névtelen bejelentés alapján indultunk el, valaki kiszúrta a vásárban, hogy egy vidra bőréről van szó, és lefotózta. Egyértelműen felismerhető volt, hogy a fokozottan védett állat preparált bőre, amit falra kiakasztható díszként árultak” – mondta Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány munkatársa a lapnak. 

image
Fotó: hvg.hu

Némedi vevőnek kiadva magát érdeklődött a standnál a vidrabőrről, állítása szerint az árus elmondta neki, hogy saját kezűleg nyúzta meg az állatot, majd készítette ki a bőrt. A mester az interneten róla fellelhető információk szerint kézműves termékeket készít évtizedek óta, amelyek „magukon viselik a székely népművészet motívumait, illetve a székely néphagyomány szerint alkalmazza a gyapjúfeldolgozás technikáját”.

Az állatvédők jelzése után a helyszínen – a fővárosi természetvédelmi őrökkel közösen – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa intézkedett. A jegyzőkönyv alapján az érintett arra hivatkozik: azt hitte, a bőr nutriáé. Az őröknek már nem mondta, hogy maga nyúzta volna az állatot, ehelyett az állította, hogy csak átvette egy szűcstől a bőrt. Az intézkedés óta is kint árulja portékáját a Vörösmarty téren, ahogy a korábbi években is tette.

A Vörösmarty téri vásár szervezői szerint minden évben szigorú rendszerben, pályázaton dől el, kik és milyen terméket árusíthatnak a Vörösmarty téren. Az vidrabőr-árulás ennek ellenére megtörténhetett, ezért az állatvédők a Fővárosi Önkormányzatot és az V. kerületi önkormányzatot is megkeresték, hogyan tervezik kizárni a jövőben a hasonló eseteket. A szervezők mindenesetre közölték, hogy amennyiben minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy védett állat bőre volt a standon, úgy az árus a jövő évben nem kap engedélyt.