Virág
0 °C
2 °C

Megtámadták az orosz bankrendszert

2016.12.09. 11:46

Az öt orosz legnagyobb orosz bank elleni túlterheléses hackertámadásokat hárított el hétfőn a Rosztyelekom, közölte pénteken az orosz állami telekommunikációs társaság az MTI szerint.

A Rosztyelekom nem nevezte meg a célpontokat, arra hivatkozva, hogy azok mind az ügyfelei voltak. A vállalat szakértői megállapították, hogy a forgalom egy részét otthoni felhasználók rendszerbe kapcsolt routerei segítségével generálták. A múlt héten hasonló támadás érte a német Deutche Telekom és az az Eircom szolgáltatót.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) múlt pénteken jelentette be, hogy tudomást szerzett egy külföldi titkosszolgálatok által hétfőre előkészített, jelentős kibertámadásról, amelynek célja az orosz pénzügyi rendszer destabilizálása.

Az előrejelzés szerint az akciót közösségi oldalakon megjelentett és sms-ben elküldött, az orosz bankrendszer csődjéről szóló álhírek tömegének kellett volna kísérnie. Az FSZB közölte, hogy megtették az elhárításhoz szükséges ellenintézkedéseket. Hétfő este az orosz VTB bank közölte, hogy weboldalait DDoS-támadás érte, de ez nem okozott fennakadást a működésében.