Klaudia
-3 °C
3 °C

Dagad az olajpaktum, fél évig drágább lesz autózni

2016.12.10. 17:59

Tucatnyi OPEC-en kívüli ország csatlakozott a nemzetközi olajkartell kitermeléscsökkentési megállapodásához, úgyhogy végleg összeállt a nemrég bejelentett nagy paktum, aminek az a célja, hogy felsrófolják az olaj világpiaci árát. Hasonló egyezségre az OPEC tagjai és a szervezeten kívüli olajtermelők között 2001 óta nem volt példa.

Az MTI a Reuters értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy különböző források szerint napi 5-600 ezer hordós termeléscsökkentést vállalt a 12 nem OPEC-tag ország. Az oroszok már korábban közölték, hogy 300 ezer hordót bevállalnak, míg a hírek szerint Mexikó 100 ezer, míg Kazahsztán 50 ezer hordóval fog kevesebbet termelni.

Az OPEC a maga részéről nagyjából napi 1,2 millió hordónyi termeléscsökkentésről állapodott meg, amit januártól tervez életbe léptetni. A paktum fél évig lesz életben, és elemzők szerint közép- és hosszútávon egyáltalán nem biztos, hogy lesz bármiféle komolyabb hatása, mert egyrészt még mindig túltermelés van a piacon, másrészt az olaj napjai meg vannak számlálva.

Rövidtávon viszont már most látszik a benzinkutaknál, hogy megugrott a két éve alacsony olajár, úgyhogy ezen a télen várhatóan drágább lesz majd tankolni. Na meg sok minden máshoz is mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlni, hiszen az üzemanyagárak emelkedése drágít minden olyan terméket, amit szállítani kell, olyan termékből pedig elég kevés van, amit nem kell.