Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Magyarországon tárolna gázt a Gazprom

2016.12.12. 06:14

A Gazprom magyarországi üzleti lehetőségek sorát vizsgálja, elsősorban gáztárolásról egyeztetne a tárolók tulajdonosával, az MVM Csoporttal és más szereplőkkel - erről Alexander Medvegyev, a társaság igazgatóságának elnökhelyettese a Világgazdaságnak adott interjújában beszélt.

A cikk szerint hosszú távú partnerségre is mód nyílhat az Északi Áramlat II. vagy a Török Áramlat gázvezetékekhez kapcsolódóan. Az elnökhelyettes felidézte, 2014-2015 telén, amikor Magyarországnak többletgázra volt szüksége, a Gazprom már igénybe vette a magyar gáztározókat. A Gazprom továbbra is kész a szerződött mennyiségen felüli tételeket küldeni - mondta az interjúban.

Az Északi Áramlat II-ről elmondta, keményen dolgoznak az európai partnerekkel, hogy megtalálják azt az új finanszírozási modellt, amellyel a vezeték eredeti ütemezésében készülhet el. Európának szerinte azért van rá szüksége, mert a vezeték mintegy 2000 kilométerrel rövidebb lesz az Ukrajnán keresztüli útvonalnál és minimalizálja a tranzitkockázatokat.

A Gazprom vizsgálja a magyarországi villamosenergia-termelésben és a dunai cseppfolyós gáz (LNG) szállításában rejlő lehetőségeket is. Az európai közlekedés és szállítás éves gázigénye (LNG és sűrített földgáz, CNG) 2025-re eléri az évi 50 milliárd köbmétert független elemzők szerint, és a Gazprom arra számít, emelkedik a gáz súlya a szállításban a jelenlegi benzin és dízelárak mellett.