Matolcsy: Jövőre akár 4 százalékkal is düböröghetünk

2016.12.12. 13:17

Jövőre 3,5-4 százalék között bővülhet a magyar gazdaság, 2016-ra  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fenntartja 3 százalékos GDP-növekedési előrejelzését – mondta Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén, amelyen a bizottság elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját.

Matolcsy előrejelzése elég optimista, ekkora növekedésre még a kormány és a kormányhoz eléggé közel álló Századvég sem számít:

  • A kormány az Európai Bizottságnak tavasszal elküldött konvergenciaprogramjában azt írta, hogy 2017-ben épphogy 3 százalék fölé ér majd a GDP bővülési üteme, Varga Mihály pedig nemrég azt mondta, bízik benne, hogy jövőre 3 százalék körüli lesz a növekedés.
  • A Századvég ennél egy kicsit optimistább, szeptember végén 3,2 százalékos növekedést jósolt jövőre, de ez még mindig messze van Matolcsy 3,5-4 százalékától.

Abban is derűlátóbb másoknál az MNB, hogy idén mekkora lehet a gazdaság éves növekedése: a kormány hivatalosan 2,5 százalék körüli GDP-bővülést vár erre az évre, piaci elemzők viszont inkább 2,2 százalék köré várják az idei növekedést.

A jegybank elnöke a parlamentben azt is elmondta, hogy fennmaradnak a laza monetáris kondíciók, de az MNB fontosnak tartja a forintárfolyam stabilitását is. Matolcsy szerint az MNB tevékenysége 2015-ben hatékony, eredményes és sikeres volt, a jegybanki törvényben foglaltaknak megfelelően biztosították az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és a kormányzati gazdaságpolitika támogatását.