Japán cég vette meg a Drehert

2016.12.13. 11:03

A japán Asahi Group Holdings vásárolja meg az Anheuser-Busch InBev öt kelet-európai sörmárkáját, köztük a magyar Drehert - írja a Nikkei japán üzleti lap értesülése alapján az MTI. Az ügyletet akár már kedden hivatalosan bejelentik.

A Nikkei úgy tudja, hogy az Asahi Group közel 900 milliárd jent (7,8 milliárd dollárt vagy 2308 milliárd forintot) fizet többek között a cseh Pilsner Urquell, a lengyel Tyskie és Lech, valamint a magyar Dreher megszerzéséért.

A világ vezető sörgyártója, a belga-brazil Anheuser-Busch InBev októberben 96,2 milliárd dollárért vásárolta fel a SABMillert, a második legnagyobb sörgyártót. A létrejött új sörgyártó a nemzetközi sörpiac harmadát felügyeli.

Az AB InBev még az üzlet hivatalos lezárulta előtt bejelentette, hogy eladja a SABMiller magyarországi, romániai, csehországi, szlovákiai és lengyelországi márkáit, nehogy a felváráslás megsérti az unió közösségi versenyszabályait és így ne engedélyezze az üzletet az Európai Bizottság. Az Asahi Groupról már ekkor úgy beszéltek, mint aki nagy eséllyel megveszi a kelet-európai sörmárkákat.

Egy november eleji Reuters értesülés szerint a Mol is ajánlatot tett egy konzorcium tagjaként a sörmárkák megvásárlására. A Mol a lengyel Maspex Wadowice Group üdítőital gyártóval és a PZU biztosítóval együtt nyújtotta be ajánlatát. A Mol nem kommentálta akkor az értesülést az MTI érdeklődésére.