Ismét haveroknak oszt áron alul ingatlant a belváros

2016.12.14. 16:41 Módosítva: 2017.01.20. 10:38

Több nagy értékű Budapest belvárosi ingatlan kerülhet kedvezményes áron egy kormányközeli üzleti körhöz, amennyiben az V. kerületi képviselő-testület csütörtökön megszavazza az erről szóló előterjesztést.

A kedvezményezett közvetetten az a Szivek család lenne, amelynek egyik tagjához köthető érdekeltségek nemrég Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető körökkel szereztek hatalmas ingatlanvagyont a belvárosban.

Csonka Krisztián LMP-s önkormányzati képviselő blogbejegyzése szerint a testület elé kerül javaslat szerint a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel akarnak eladni több Mérleg utcai és Október 6. utcai ingatlant a Spielberg Ingatlanforgalmazó Kft.-nek.

Ez a cég az ingatlanokat 2014 óta bérli az önkormányzattól, de az eltelt idő alatt semmilyen tevékenységet nem folytatott az üzlethelyiségekben. Bár Csonka szerint ezt eleve érdekes lenne elvárni tőlük, hiszen ingatlanforgalmazó vállalkozásról van szó, amely ugyebár általában nem üzleti tevékenységet végez az ingatlanokban, hanem adja és veszi őket.

A Spielberg ingatlanforgalmazó Kft., melynek ügyvezetője és korábbi tulajdonosa Szivek Ferencné, aki Szivek Norbert néhai édesapjának második felesége volt. (Cikkünk korábbi verziójában hibásan az szerepelt, hogy Szivek Ferencné Szivek Norbert édesanyja, de ez nem igaz.)

Szivek Norbet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő igazgatótanácsának tagja, és enyhén szólva nem ismeretlen a kerületben. Legutóbb hozzá köthető érdekeltségek egy Vörösmarty téri luxushotel-fejlesztésre kaptak gigahitelt az állami Eximbanktól. Ebben a bizniszben Tiborcz István körei voltak a partnerek.

A cég jelenlegi tulajdonosa egyébként a Szivek család büki szállodájának igazgatója, Dr. Kolits Ágnes Katalin, tehát elég bármerre is indulunk, mindenhol a Szivek családba botlunk a vállalkozás körül.

Bár korábban a belvárosban több, még ennél is kényesebb ingatlanügy került felszínre, a rendőrség mégis mindent rendben talált az eladások kapcsán. De amúgy nem V. kerületi sajátosságról van szó, nemrég írtuk meg, hogy az I. kerületben is elég bőkezűek csókosaikkal és saját magukkal az önkormányzatnál, ha a kerületi ingatlanvagyonról van szó.