Jön az azonnali banki utalás Magyarországon

2016.12.14. 13:03

A közeljövőben a 10 millió forint alatti átutalások másodpercek alatt teljesülhetnek majd, szemben a jelenlegi néhány órás, illetve hétvégén néhány napos átfutási idővel, az év minden napján, éjjel-nappal. Ráadásul a számlaszám helyett elég lehet a kedvezményezett mobilszámának megadása is.

Az azonnali átutalás azután vált futurisztikus álmodozásból a közeljövő realitásává, hogy szerdán a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta az ezt lehetővé tevő fizetési szolgáltatás működési modelljét. Viszont sajnos egyúttal azt is közölték, hogy mivel jelenleg sem a központi infrastruktúra, sem a pénzforgalmi szolgáltatók rendszerei nem képesek még ilyen gyorsan feldolgozni a fizetési műveleteket, a tervek szerint 2019 második felére válhat valóra a pénzügyi álomvilág.

A dolog részleteiről eddig annyit tudni, hogy 

  • az utalásoknak 5 másodpercen belül meg kell érkezniük;
  • nem kell majd számlaszám az utaláshoz, akár telefonszám, e-mailcím vagy adószám alapján is lehet majd utalni másoknak;
  • hétvégén, ünnepnapokon és este is működnie kell majd a rendszernek, tehát nem lesz az, mint most, hogy csak munkanapokon, banki nyitvatartási időben mennek el az utalások.

A jegybank egyébként ennek kapcsán felemlegette, hogy a hazai pénzforgalmi szolgáltatások terén rendkívül korlátozottan figyelhető meg a fejlett technológiák, például a mobilfizetési megoldások széleskörű alkalmazása. Az a céljuk, hogy az azonnali fizetési szolgáltatás létrehozásával ösztönözzék az új megoldásokat, az innovációt és a piaci versenyt. 

Azt is remélik, hogy az azonnali átutalás bevezetésével, illetve az ehhez szükséges technológiai háttér kiépítésével egymással átjárható elektronikus fizetési megoldások jöhetnek létre, amelyek egyre több helyen leválthatják a készpénzhasználatot. Ezzel pedig az egész gazdaság jól járna, hiszen gyorsabb, kényelmesebb és hatékonyabb lenne, mint a készpénzzel bíbelődni. Na meg (és ezt nem teszik hozzá) könnyebben nyomon is lehetne követni, hogy ki merre és mire és hány forintot költ. 

Az infrastruktúra működésével és fejlesztésével kapcsolatos pontos részleteket 2017 elején teszi közzé a jegybank.