Még az idén kiderül, eladja-e az állam a Budapest Bankot

2016.12.14. 08:05

A következő hetekben kiderülhet, hogy mik a kormány tervei a 2015 nyarán állami tulajdonba vett Budapest Bankkal - írja a Világgazdaság. A Magyar Fejlesztési Bank - amely az alá tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül megvásárolta a bankot az amerikai GE-től - december 15-ig kell, hogy elkészítse a következő évre szóló stratégiáját, ebből pedig ki kellene derülnie, hogy mit is akar kezdeni a Budapest Bankkal. 

Selmeczi Dóra, a postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos szóvivőjén keresztül azt mondta a lapnak, többféle forgatókönyvet készítenek a bank jövőjére vonatkozóan, ezekben megvizsgálják a részleges vagy teljes értékesítés lehetőségét is. 

A végső döntést viszont nem az MFB, hanem a kormány hozza majd meg, amelynek ellentétes érdekei lehetnek a bankkal. Egyrészt a Budapest Bank egy jól működő cég ami értékes vagyonelem az államnak, másrészt viszont az EBRD-vel kötött megállapodásnál Orbán  Viktor azt ígérte, hogy az állam csak ideiglenesen akar tulajdonos lenni a Budapest Bankban és az azóta már eladott MKB-ban. Az EBRD-nek tett ígérete alapján igazából már az idén el kellett volna kezdeni a bank eladását, úgyhogy ezzel késésben is van a kormány.