Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Olcsóbb lehet jövőre a japán autó

2016.12.14. 12:14

Japán és az Európai Unió még idén megpróbálja tető alá hozni legújabb szabadkereskedelmi megállapodását – írja az MTI a Reuters forrásaira hivatkozva.

A paktum jelentősen csökkentené a japán elektronikai és autóipari importra kivetett uniós vámokat, tehát olcsóbbá tenné itthon a japán autókat, másfelől megkönnyítené az európai mezőgazdasági és építőipari cégek belépést a japán piacra .    

A probléma csak az, hogy a részleteket illetően eddig nem jutottak dűlőre, hiszen mindkét helyen bőven vannak a kereskedelmi nyitásban erősen ellenérdekelt gazdasági érdekcsoportok.

  • Az EU például csak a japán gépkocsialkatrészek 80 százalékára lenne hajlandó megszüntetni az importvámot, de a szigetország ennél nagyobb engedményeket vár. Amit viszont az uniós autóipar nem akar.
  • Az EU viszont a mezőgazdasági termékekre kivetett japán vámok eltörlését akarja, ide értve a sajtot és a bort, valamint alacsonyabb vámtarifát remél a sertéshúsra. Amit viszont a japán mezőgazdászok nem akarnak. 
  • Ja, és az EU szintén autóipari engedményeket akar elérni, ami persze a japán gyártók nem akarnak.
  • A paktum része lenne az is, hogy a japán fél megkönnyíti az európai társaságok részvételét az állami építkezésekért és beszerzésekért folyó tenderezési eljárásokban. Ez egyébként jó nagy konc lenne, hiszen a japánok az utóbbi években brutális mennyiségű költségvetési pénzt szórtak ki gazdaságélénkítő beruházásokra.

Ettől függetlenül a japánok nagyon szeretnék megkötni a paktumot, mert nagy szükségük lenne egy kis külső impulzusra a hosszú ideje megfeneklett gazdaságuk felrázására, főleg hogy Donald Trump hatalomra jutásával befuccsolt az amerikaiakkal tervezett gigabizniszük.

És vélhetően az EU-nak sem jönne rosszul egy kis szabadkereskedelmi győzelem, miután az utóbbi időben több nagy projektje is zátonyra futott e téren. Trump és a népharag Eurázsia túloldalán is elsodorta a nagy amerikai paktumot, és a kanadai szabadkereskedelmi egyezményt is alig sikerült átverni az unión, pedig ezt még Magyarország is támogatja.