80 millióra büntették a Raiffeisen Bankot

D NOE20140108010
2016.12.15. 09:53

Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 80 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot. A jegybank közleménye szerint a banknál számos területen voltak hiányosságok, de a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot, és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át a Raiffeisennél. Az eredmények szerint gondok voltak a hitelkockázat kezelésével, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenységgel, és az informatikai biztonság terén is. A bank emellett a befektetési szolgáltatási tevékenysége során nem felelt meg maradéktalanul a pénzügyi eszközök kezelésére, portfóliókezelésre, belső kontrollfunkciókra és az alkalmassági ügyféltesztekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak sem.

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Raiffeisen Bankot, hogy legkésőbb a határozat kézhezvételét követő 3, illetve 6 hónapon belül, a tőkeszámítás körében pedig 2018. január 1-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére. Emellett a jegybank egy összesen 80 millió forintos felügyeleti bírságot is kiszabott a bankkal szemben.