Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

NAV: Nem kell adóbevallást leadni az Erzsébet-utalvány miatt

2016.12.15. 15:13

Hivatalos állásfoglalást adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban, amelyből kiderül, hogy a korábbi spekulációkkal szemben nem adóköteles Orván Viktor ajándéka a fogadó félnek. 

A NAV tájékoztatása szerint a tízezer forint értékű Erzsébet-utalvány az szja-törvény értelmében csekély értékű ajándéknak minősül, hiszen a juttatás személyenkénti értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát (ami 2016-ban 11 100 forint), és a juttatásban olyan magánszemély részesül, akinek a kifizetőtől az adóévben nem származik más jövedelme.

A juttatásban részesülő nyugdíjasokat az utalványokkal kapcsolatban semmilyen közteher nem terheli. Az ilyen típusú juttatás után a közterheket a kifizetőnek, ebben az esetben az államnak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie. A csekély értékű ajándék az szja-törvény szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül, amelyet 15 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terhel a juttatás értékének 1,19-szerese után.

Így a juttatás után az államnak összesen 49,98 százalék közteher-fizetési kötelezettsége jelentkezik. A juttatást a nyugdíjasoknak bevallaniuk sem kell, az szja-törvény szerint ugyanis nem kell bevallani azt a bevételt, amely után a személyi jövedelemadó megfizetésére a kifizető kötelezett.