Készpénz? Ki használ még olyat?

2016.12.16. 07:59

Egyre többet használják a magyarok a bankkártyáikat, és újra emelkedik a lakossági bankszámlák száma, miközben a kártyás készpénzfelvételek száma és értéke is stagnál - írja a Világgazdaság az MNB adataira hivatkozva. 

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy az első három negyedévben a hazai kártyabirtokosok Magyarországon és külföldön összesen több mint 385 milliószor vásároltak bankkártyával, és összesen 2844 milliárd forintot költöttek így el, ami mintegy 25 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A készpénzfelvételek száma nem érte el a 80 milliót, vagyis csökkent tavalyhoz képest, az összege pedig 5070 milliárd forint volt, mindössze 1 százalékkal több, mint 2015 első kilenc hónapjában.

A forgalomban lévő bankkártyák száma is nőtt valamelyest az idén, és szeptember végére először meghaladta a 9 millió darabot. Ezek többsége betéti kártya volt, a hitelkártyák aránya alig 15 százalék. A hitelkártyások közben  egyre tudatosabbak, kihasználják a kedvezményeket, de igyekeznek elkerülni az átlagosan 30 százalékot is meghaladó kamat kifizetését.  

A kártyaelfogadói oldalon is folyamatosan fejlesztik az infrastruktúrát. Szeptember végén már több mint 85 ezer fizikai kereskedő fogadta el a bankkártyákat, a terminálok csaknem háromnegyedénél pedig már érintéssel is lehet fizetni. A folyamatnak újabb lökést adhat a kormány POS-terminálok telepítését támogató programja.

Az internetes elfogadóhelyek száma viszont visszaesett az utolsó negyedévben: június végén még 9872 webshopban lehetett kártyával fizetni, három hónappal később már csupán 8193-ban tették ezt lehetővé.