A kislakás az ingatlanpiaci sláger idén

2016.12.16. 10:11

Az elmúlt év során csökkent a kereslet a nagyobb alapterületű otthonok iránt, egyre többen vágynak 50 négyzetméternél kisebb lakásra, az év végén pedig növekedésnek indult az új lakások iránti kerelet - derül ki az Otthontérkép friss elemzéséből.

A lakástípusok keresettsége többféle tényező függvénye, melyek együttesen alakítják, hogy éppen milyen ingatlanokat szeretnének vásárolni az emberek. Ilyen markáns tényező például a szezonalitás, hiszen a nyári hónapokban inkább az egyetemre készülők szülei aktívak a piacon, akik első lakásként feltehetően kisebb alapterületű lakást vásárolnak.

Hasonlóan erős befolyással bír az állami támogatás is. Az otthonterkep elemzése alátámasztja, hogy a csok kibővítése és annak módosításai meglátszanak a statisztikákon: az év első felében a csok hatására 2-3 százalékkal többen kerestek a nagyobb alapterületű ingatlanokra (hiszen ekkor még az alapterület szempontjából is szigorúbb feltételekkel kellett számolniuk az igénylőknek). Ennek következtében kevesebben gondolkodtak kislakásban, de ezt a hatást időközben ellenpontozták egyéb tényezők, például hogy nagyon elszálltak az ingatlanárak, így sokaknak eleve csak erre a kategóriára van elegendő pénze. 

Emellett a befektetni vágyók körében is a legnépszerűbbek a kisebb, 1 vagy 1,5 szobás, újépítésű vagy újszerű lakások. Az év eleji csok-lázban 4 százalékkal többen érdeklődtek az új építésű és az újszerű otthonok iránt, ezzel egy időben azonban a felújított és jó állapotú ingatlanok kereslete csökkent. Az újlakások ősz elején érték el a mélypontot (43 százalék), ezután aztán ismét emelkedni kezdett az ilyen irányú keresések száma.

"Magyarországon a legfontosabb probléma a lakáspiacon nem a darabszám hiánya, hanem a meglévő állomány átlagos mérete és minősége. Az új lakóházak építése persze lassú és kis lépésekkel folyamatosan tud javítani ezen a helyzeten, elsősorban a minőségen, ám a teljes megújulás még nagyon messze van" - mondta Ditróy Gergely, az Otthontérképtől.