Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A menekültek még nem, de a németek már kaptak munkát a menekültek miatt

2016.12.19. 13:41

A németországi menekültek munkaerő-piaci integrációja egyelőre elég mérsékelt tempóban halad: az elmúlt 12 hónapban ugyanis csak nagyjából 34 ezren találtak munkát közülük, miközben mintegy 400 ezer, konfliktusövezetből érkezett ember keres állást jelenleg a németeknél. 

Viszont ha nem is a menekültek számára, de a menekültek integrációja azért bőven teremtett új munkahelyeket, miután nagyjából 50 ezer német talált állást a menekülthelyzethez kapcsolódóan – derült ki a német munkaerő-piaci és munkaügyi kutatóintézet (IAB) adataiból, amelyekről többek között a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Der Spiegel is beszámolt. 

Az IAB vezetője, Joachim Möller szerint a menekültek többsége nem fog egy-két éven belül munkát kapni, és az sem valószínű, hogy a menekültek nagyobb számban találjanak maguknak jól fizető ipari munkahelyeket, például az autóiparban. Viszont ha öt éven belül legalább az 50 százalékuknak sikerülne állást találnia, azt már mindenképpen sikernek tekintené. 

A legtöbben egyébként a turizmus és vendéglátás területén találtak állást a szerencsésebb menekültek közül. Sokan végeznek még alkalmi munkát is, ezen kívül még a szolgáltatási szektor egyéb területein helyezkedtek el nagyobb számban.

Mindenesetre Möller szerint még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a menekülthullám gazdasági hatásairól, hiszen a sikeres integrációhoz idő kell. Ehhez pedig még a jelenleginél is nagyobb befektetésre van szükség a menekültek munkaerő-piaci belépését elősegítendő.

Amely befektetés egyébként a becslések (és a szakszervezetek elvárása) szerint további állások tízezreit teremtheti meg a német munkavállalók számára. Már csak azért is, mert a szakszervezetek szerint a közszolgáltatási szférában egyre inkább átalakulnak a munka feltételei és kihívásai, így például manapság már elengedhetetlen az interkulturális kompetencia és az idegennyelvek ismerete, tehát hogy a más kultúrákból érkezettekkel is megértsék magukat; amihez pedig új munkatársak is kellenek.