Államosították a lengnagyobb ukrán bankot

2016.12.19. 07:41 Módosítva: 2016.12.19. 07:43

Állami tulajdonba kerül a legnagyobb ukrajnai bank, a Privatbank, az erről szóló rendelet vasárnap este jelent meg a kormányközlönyben. A lépést megelőző napokban csúcsra járt a betétkivétel a bankból, azaz az emberek elkezdték menekíteni a pénzüket onnan.

A kabinet az MTI híre szerint a nemzeti bank és a pénzügyi stabilitásért felelős tanács javaslatára döntött így, állításuk szerint maguk a magánrészvényesek javasolták, hogy a banki ügyfelek érdekében a pénzintézet kerüljön állami kézbe.

A kormány azt állítja, hogy ezzel megmentette a Privatbankot és egészében az ukrán bankrendszert. A pénzintézet átvétele hétfőn kezdődik, a bank új vezetője Olekszandr Slapak volt pénzügyminiszter lesz.

A Privatbank részvényeinek 41,66 százaléka az ország második leggazdagabb üzletemberének, Ihor Kolomojszkij a tulajdonában van, 33,25 százalékuk pedig a harmadik helyen rangsorolt oligarcha, Hennagyij Boholjubové. Az ukrán nemzeti bank július 1. adatai szerint a pénzintézet a banki aktívák tekintetében (289 milliárd hrivnya, mintegy 11 milliárd dollár) az első volt az országban működő 101 bank közül. 

A kormány nem tett említést arról, hogy a Privatbank átvétele mekkora terhet jelent a költségvetésnek. A bejelentés mindenesetre néhány nappal az előtt történt, hogy a parlament szavaz a jövő évi költségvetésről.

A Privatbank közleményt egyelőre nem adott ki. Oleh Horohovszkij, a bank elnökhelyettese Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi napokban megugrott kétmilliárd hrivnyára (76 millió dollár) a napi betétkivétel, míg a korábbi napi "csúcsok" legfeljebb mintegy másfél milliárd hrivnyára (57 millió dollár) rúgtak.  • Hírek
  • Bankszámla