Az MVM bekebelezheti a rezsiholdingot

2016.12.20. 16:31

Tulajdont szerezhet az MVM az ENKSZ-ben, a tranzakciót nemzetstratégiainak minősíti a kormány, derült ki a hétfői Magyar Közlönyből. Az, hogy a tulajdonszerzés nemzetstratégiai, a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy a tranzakciót nem vizsgálhatja majd a Gazdasági Versenyhivatal.

A lakossági gázfogyasztókat ellátó, a Főgáz bázisán létrehozott Első Nemzeti Közműszolgáltatót (ENKSZ) eredetileg kimondottan az állami MVM-től és az azt tulajdonló Seszták-minisztériumtól függetlenül építették ki: Lázár János minisztériumához tartozott, államtitkárként Németh Lászlóné felügyelte.

A párhuzamosságok az energiapolitikában azonban sok feszültséget szültek a tárcák között, és végül más cégekkel együtt az ENKSZ-t is elvették Lázáréktól, Németh Lászlónét nyugdíjazták, a cég vezére távozott. A terület Matolcsy közeléből kapott új vezetőt, az ENKSZ új vezetője pedig az MVM-ből érkezett.

Az ENKSZ a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz került, oda, ahol az állami energetika korábban is tartozott, most pedig elkezdik felszámolni a teljesen feleslegesen kiépített párhuzamos rendszereket: ennek lehet a része az ENKSZ-ben való MVM-es részesedésszerzés is.

Az állami közműholding idővel nem csak a gázos lakossági ügyfeleket szeretné majd ellátni, hanem az áramfogyasztókat és a távhősöket is, sőt korábban egyéb közműszolgáltatások központosításáról is szó volt.

Az építkezés folyamatos, nem sokkal korábban nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítették azt is, hogy az ENKSZ megszerezze az EDF Démász 100 százalékos tulajdoni részesedését, és a tranzakciót is bejelentették.