Matolcsyék nem hisznek a KSH-nak?

2016.12.20. 17:14

Nem bízik a Központi Statisztikai Hivatal statisztikáiban a Magyar Nemzeti Bank, vagy legalábbis úgy tűnik, mint ha arra számítanának, hogy a KSH utólag kijavítja majd az adatait valami olyanra, ami közelebb áll ahhoz, amit ők gondolnak.

A kedden megjelent előrejelzésében az MNB fölfelé módosította 2017-re vonatkozó növekedési várakozását, ezek szerint a jegybank 3,6 százalékos bővülést vár 2017-re (Matolcsy korábban azt mondta, hogy akár 4 százalék is lehet a növekedés, a kormány pedig már hivatalosan is 4,1 százalékos növekedésre számít jövőre). 

A jelentés egyik grafikonján azt mutatja be a jegybank, hogy különböző forgatókönyvek szerint hogyan alakulhat a növekedés a következő két évben. Ezen a "legyezőábrán" viszont az az érdekes, hogy a már meglévő 2016-os adatoknál külön jelzi, hogy mekkora GDP-bővülést mért a KSH, és mit gondol az MNB, valójában mennyivel növekedett a gazdaság. Vagyis míg a statisztikai hivatal számításai szerint az év elején csak 0,9 százalékkal nőtt a magyar bruttó össztermék, az MNB szerint inkább valahol 2 százalék alatt lehetett a bővülés. 

mnb ksh gdp
Grafika: MNB

A grafikonhoz pedig az a megjegyzést fűzték, hogy "a várható revíziók hatását" vették figyelembe az ábra elkészítésekor, ez értelmezhető úgy is, hogy arra számítanak, a KSH utólag fölfelé módosítja majd a 2016-os növekedési számokat. Az MNB szerint tehát a GDP kiszámolásával megbízott intézmény rosszabbul tudja, hogy mennyivel nőtt a gazdaság, mint a jegybank.

Az MNB a jelentés szerint arra számít, hogy 2016-ban összességében 2,8 százalékkal nő majd a GDP. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont a keddi előrejelzésében ennél jóval alacsonyabb, 2,1 százalékos bővülést vár az év végére. Megkérdeztük a jegybankot, hogy pontosan milyen revíziót várnak, és mire alapozzák ezt a várakozást. Ha válaszolnak, beletesszük a cikkbe.