Most fog csak igazán beindulni a lakáspiac

2016.12.20. 14:53

Túl van a felépülés kezdeti szakaszán a magyar lakáspiac, a bővülés viszont még csak most fog beindulni, ahogy a kínálat is elkezd majd alkalmazkodni a kereslethez, legalábbis ezt írják az MNB elemzői a Portfolio.hu-n megjelent írásukban. Kormanik Márton, Kovalszky Zsolt, Schindler István szerint 2013-ban megállt a lakáspiac 2008 óta tartó zuhanása, eddig viszont az emelkedés leginkább a használt lakások keresletének, és így árának a növekedésében látszott meg. Az új lakások építése viszont annak ellenére nem igazán indult még be, hogy lakásépítési engedélyekből elég sokat kiadtak az elmúlt időben. 

2015-ben és 2016-ban megugrott a kiadott engedélyek száma, sokkal több új lakás viszont nem épült. A korábbi tapasztalatok szerint nagyjából 5-7 negyedév, vagyis több mint egy-másfél év telik el, mire az engedélyek kiadásának növekedése a lakáspiacon is meglátszik, most viszont az MNB elemzői szerint úgy tűnik, két év vagy még több is kell ahhoz, mire a papírokból eljutunk a megépült házig.  Lassan viszont ez az idő is letelik, a CSOK-ot is egyre többen használhatják majd ki a lassú indulás után, vagyis nemsokára már több új lakás lesz a piacon.

Hely van hová bővülni, mert az új lakások építése messze azalatt a szint alatt van, ami még fenntartható lenne a népesség fogyását is figyelembe véve. Az MNB-s elemzők szerint a jelenlegi népesedési tendenciákat, plusz a lakások túlzsúfoltságát és állapotát figyelembe véve évi 22000-40000 lakás építése még fenntartható lenne.