Húsz éven át még biztosan működhet a paksi erőmű 3. blokkja

2016.12.22. 12:19

Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását, így 1986-ban üzembe helyezett reaktor további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben - írja az MTI.

A Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemeltetési engedélye és eredetileg tervezett üzemideje 2016. december 31-én jár le. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hasonlóan az első két blokkhoz egy évvel a határidő előtt kérelmet nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a működési idő húszéves meghosszabbítására. Kovács Antal kommunikációs igazgató elmondta az MTI-nek, hogy több ezer oldalas dokumentációban összefoglalt tudományos elemzéssel igazolták, hogy az "óriási tartalékkal rendelkező orosz dizájn" a biztonsági elvárásokat teljesíti, műszakilag alkalmas a tovább üzemeltetésre.

Az erőmű jelenleg üzemelő blokkjai kilowattóránként 20 ezer forintos áron biztosítanak energiatermelési kapacitást, ami jelenleg a legolcsóbb megoldás. A hármas az első olyan blokk, amelynek üzemidő-hosszabbítási kérelméért azt követően folyamodtak, hogy bevezették a 15 hónapos üzemanyag ciklust. Ennek lényege, hogy a korábbi 12 hónap helyett 15 hónaponként állítják le a reaktort karbantartásra, ami Kovács Antal kommunikációs igazgató szerint többlettermelésen túl a biztonság növelésével és a környezeti terhelés csökkentésével jár.

 A Paksi Atomerőmű Pakstól 5 kilométerre lévő telephelyén 4 atomerőművi blokk üzemel. A 2000 megawatt teljesítményű létesítmény 2015-ben 15 834,4 gigawattórát termelt, ami a teljes hazai villamosenergia-szükséglet 36,2 százalékát tette ki, a hazai termelésnek pedig 52,7 százalékát adta. Az erőmű 4. blokkjának üzemideje 2017. december 31-ig szól, az MVM Paksi Atomerőmű november elején benyújtotta az erre vonatkozó üzemidő hosszabbítási engedélykérelmet is a nukleáris hatósághoz.  • Hírek
  • Hírek