A Mol kész tárgyalni az INA-ról

2016.12.25. 14:48

A horvát fél részéről egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés, de a Mol ahogy korábban, most is nyitott az INA jövőjéről szóló tárgyalásokra – így reagált a Mol-csoport vasárnap az MTI-nek annak kapcsán, hogy Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szombaton bejelentette: Horvátország visszavásárolja az INA horvát olajipari vállalat részvényeit a magyar olaj- és gázipari vállalattól.

A horvát kormány azután döntött az INA-részvényeinek visszavásárlásáról, miután értesült arról, hogy a Mol megnyerte a horvát állammal szembeni döntőbírósági eljárást.

A genfi döntőbíróság ítélete szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítási jogait, ezért a bíróság nem semmisíti meg a 2009-ben kötött megállapodást a Mol és a horvát kormány között.

Az ügy háttere, hogy korábbi horvát vádak szerint a Mol lefizette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, aki a 10 millió eurós kenőpénz hatására intézte el, hogy a Mol megszerezhessen az INA irányítási jogát. Emiatt egy ideig Interpol körözési listán volt Hernádi Zsolt Mol-vezér. Végül részben az ottani kormányváltások utáni magyar-horvát békülés, részben azért felejtődött el az ügye, mert egy magyar eljárásban közben felmentették ugyanezen gyanú alól, és ha egy uniós tagországban valakit már felmentettek az ügyben, akkor máshol nem lehet elítélni.

Emellett a horvátok azt is felhozták a perben, hogy elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban végrehajtandó Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. Ezt a pert most ezek szerint elvesztették.

A Mol-csoport vasárnapi közleményében azt írta: megkapták a nemzetközi választottbíróság döntését. Eszerint Horvátországnak a "vesztegetésre, a vállalatirányítási jogokra és a 2003-as részvényesi szerződés megszegésére vonatkozó követeléseit" elutasítja. A Mol testület döntését üdvözölte.

A közlemény szerint: a horvát miniszterelnök bejelentéséről  a MOL a sajtóból értesült de hivatalos megkeresés után nyitott a tárgyalásokra.

A horvát állam korábban az INA-ra vonatkozó privatizációs törvénnyel is próbált machinálni, de emiatt az Európai Bizottság kaszálta el őket, mert nem volt összeegyeztethető az uniós versenyjoggal a machinációjuk.

Az INA amúgy igen fajsúlyos foglalkoztató Horvátországban, emellett hírhedt politikai kifizetőhely is volt, ezért is érzékeny dolog, hogy a Mol kezébe került. Egyébként pont nemrég bukott meg a teljes horvát kormány, mikor kiderült, hogy a volt miniszterelnök-helyettes felesége titokban lehet, hogy a Molnak dolgozott, pontosabban "üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Molt látta el tanácsokkal".

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.