Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Néhány év múlva Kína lehagyja Amerikát

2016.12.26. 14:14

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló előrejelzését a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről. Az elemzők szerint a következő évtized végére Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága a dollárban számolt GDP alapján. Az Egyesült Államok pedig a második helyre szorul.

A kínai gazdaság növekedésének lassulása és a Donald Trump által kilátásba helyezett jelentős költségvetési ösztönzés ellenére azzal számolnak, hogy 2029-ben az Egyesült Államok és Kína helyet cserél a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén, írta az MTI. A két ország gazdasági erőviszonyainak kilátásairól itt írtunk kicsit részletesebben.

A CEBR elemzői szerint Trump főleg infrastruktúra-fejlesztési programokra összpontosító ezermilliárd dolláros tervének első gazdaságélénkítő hatásai legkorábban 2018-ban vagy 2019-ben jelentkezhetnek, akkor is, ha sikerül jövőre finanszírozást elkülöníteni erre az amerikai költségvetésben. Ha magánszektorbeli finanszírozást is be kell vonni a programba, akkor a növekedésösztönző hatás még későbbre tolódhat.

Számításaik szerint Kína 2030-ban már jelentős előnnyel vezeti majd a világ legnagyobb gazdaságainak listáját: a kínai GDP-érték abban az évben 35 294 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 505 milliárd dollár lesz. A CEBR elemzői szerint a világkereskedelem egészének növekedésére lefelé ható kockázatot jelent a protekcionizmus erősödése.

A Fitch Ratings is azt írta év végi globális előrejelzésében, hogy Trump a mexikói importra 35, a kínai importra 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. Mivel azonban a teljes amerikai import 35 százaléka Kínából és Mexikóból érkezik, e büntetővámok valójában az amerikai fogyasztót terhelő adóként jelennének meg, felhajtva az inflációt, csökkentve ezáltal az amerikai reáljövedelmeket. Emellett a biztosra vehető kínai ellenlépések rontanák az amerikai exportkilátásokat is.

A CEBR hétfőn ismertetett előrejelzése szerint brexit már rövid távon helycserét okoz a legnagyobb gazdaságok világranglistáján, elsősorban a font leértékelődése miatt. Franciaország a dollárban számolt GDP-érték alapján már az idén átveszi a világ ötödik legnagyobb gazdaságának járó helyezést a brit gazdaságtól, amely így a hatodik helyre szorul.

A cég távlati előrejelzése szerint Nagy-Britannia 2030-ban már csak a 8. legnagyobb gazdaság lesz. A CEBR várakozása szerint mindeközben India töretlen lendülettel halad felfelé a ranglistán, 2018-ban megelőzi Nagy-Britanniát és Franciaországot, 2021-ben Németországot, 2024-ben Japánt, és az előrejelzési időszak végére a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz Kína és az Egyesült Államok után.

A CEBR hosszú távú prognózisa szerint a magyar gazdaság a vizsgált 188 ország közül 2030-ban a 65. helyen áll majd a dollárban mért hazai össztermék alapján. A magyar nominális GDP-érték 2017-ben 117 milliárd dollár, 2030-ban 173 milliárd dollár lesz. Az idei évre 2,3 százalékos, 2030-ig éves átlagban 2 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.