Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tízezrekhez érkezhet hamarosan NAV-ellenőr

2016.12.27. 13:17 Módosítva: 2016-12-27 20:36:09

Több mint hatszázezer vállalkozás fizette be eddig az idei ötezer forintos kamarai hozzájárulást, 55 ezer gazdasági szereplőtől ugyanakkor még mindig nem érkezett meg az összeg – tudta meg a Magyar Idők a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától (MKIK).

Ami egyben azt is jelenti, hogy hozzájuk hamarosan bekopogtathat a NAV. Ugyanis bizonyos idő elteltével a mulasztók ügye a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) köt ki, a kamara kérésére ugyanis a hatóság teszi meg a szükséges lépéseket a hiányzó ötezer forint behajtására. Az adóhivatali fellépés költségét is a vállalkozásnak kell viselnie.

Ez első körben még nem jelenti azt, hogy szó szerint ellenőr száll ki az adóhivataltól, a NAV először egy ügyfélkapus üzenetben küld értesítést. Ahhoz tovább kell fajulnia a dolognak, hogy valóban kiszálljanak. 

A területi kamarák eddig összesen 91 ezer esetben kérték a NAV-ot a hozzájárulás beszedésére, az eljárások közül 51 ezret fejezett már be a hivatal, legtöbbször sikerrel. Az esetek közül nagyjából hétezerben derült ki az, hogy az érintett vállalkozás nem működött, vagy éppen a vagyon hiánya miatt lett eredménytelen a hivatal közreműködése. A többi negyvenezer eljárás még folyamatban van.

Ötezer forintot kell a vállalkozásoknak befizetni hozzájárulás címén minden évben a kereskedelmi és iparkamaráknak, március végéig. Tavaly 672 ezer vállalkozás tett eleget kötelezettségének, idén eddig 617 ezer befizetést regisztráltak.