Emma
-2 °C
6 °C

Megint felbukkant a sertéspestis Ukrajnában

2016.12.28. 18:19

Afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki a napokban az ukrajnai Nagyszőlősön elhullott vaddisznók tetemeiből. Az egyik nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult három vaddisznó tetemeiből vett mintákat az elmúlt hétvégén küldték el vizsgálatra a lembergi regionális állatorvosi laboratóriumba, ahonnan szerdán jelezték, hogy az afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki.

Nem ez az első eset, hogy afrikai sertéspestist regisztrálnak Kárpátalján. A szálloda gazdaságát 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, az ott tartott négy vaddisznót és hat malacot megsemmisítették, és a korábban elhullott állatok tetemeivel együtt elégették. A hatóságok szerint a fertőzési gócot lokalizálták, így az nem jelent további veszélyt. Egyúttal 20 kilométeres körzetben elrendelték az összes házi sertés állatorvosi vizsgálatát.

Valószínű, hogy az afrikai sertéspestis kórokozóját az Ukrajna különböző vidékeiről érkező szállodavendégek hurcolták be Nagyszőlősre, írja az MTI. 

Az afrikai sertéspestis vírusa 2012-ben jelent meg Ukrajnában, Zaporizzsja környékén. Eddig az ország 14 megyéjében regisztrálták a betegséget, idén júniusban az ukrán-magyar határtól 250 kilométerre fekvő Csernyivci megyében is kimutatták a veszélyes fertőzés kórokozóját.

Október végén Lengyelországban tanácskoztak a fertőzött és veszélyeztetett sertésállománnyal rendelkező uniós tagállamok, ott azt hangsúlyozták, hogy a  a betegség felszámolásához és a továbbterjedés megakadályozásához regionális együttműködésre van szükség.