Árpád
-2 °C
4 °C

Igazi árrobbanás volt idén a lakáspiacon

2016.12.29. 11:47 Módosítva: 2016-12-29 11:55:24

Egy év alatt 20 százalékkal, 456 ezer forintra nőtt a budapesti, 19 százalékkal 228 ezer forintra emelkedett a megyei jogú városokban a használt lakások átlagos négyzetméterára - derült ki az ingatlan.com több mint 100 ezer ingatlanhirdetés alapján készített éves összefoglaló elemzéséből.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint az új lakások is drágultak 12-20 százalékkal, de ebben a szegmensben még a következő időszakban jön majd a látványos kínálatbővülés. A portál szakértői szerint 2018 végéig legalább 15-20 ezer új lakás megjelenésével lehet számolni a piacon.

Imádják a befektetők az ingatlanpiacot

A fővárosi téglalakások négyzetméterára 19 százalékkal 499 ezer forintra, a budapesti panellakásoké pedig 16 százalékkal 334 ezer forintra emelkedett. A legfelkapottabb kerületekben a befektetési céllal vásárlók hajtották felfelé az árakat, így aki magának keresett lakást, kénytelen volt magasabb árat fizetni az ingatlan.com elemzése szerint. Befektetés alatt gyakran lakáshotel üzemeltetését kell érteni, a hostelként hasznosított lakások 2015 után 2016-ban is éves szinten akár 5-10 százalékos hozamokat produkáltak a tulajdonosoknak.

A korábbi számokból kiindulva a használt lakások piacán még lehet növekedés a jövőben. 2016-ban ugyanis körülbelül 150 ezer adásvétellel lehet számolni, ami elmarad a válság előtti 170 ezer feletti csúcsértékektől. Az ingatlan.com adataiból az is kiderült, a magánszemélyek több mint dupla annyi lakóingatlant hirdettek meg eladásra idén mint 2015-ben.

Két év múlva egy csomó új lakás lesz

Balogh László, a portál szakértője szerint a használt lakások áraira nem volt jelentős hatással a csok, ugyanakkor az igénylők könnyebben tudták finanszírozni a piaci áremelkedésből adódó többletet. Jövőre azonban változhat a helyzet, mert piacra kerül az elkészült új lakások első hulláma, így azok nagyobb arányt képviselhetnek a támogatási rendszeren belül.

A következő években még több új lakás készülhet el, mivel az új lakásokra kiadott engedélyek száma idén az első kilenc hónapban meghaladta a 21 ezret, ami két és félszerese az egy évvel korábbinak. A mostanában induló beruházások eredményeként 2018 végéig legalább 15-20 ezer új lakás megjelenésével lehet számolni a piacon az elemzés szerint. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?