Gyula
7 °C
20 °C

Jövőre jön az albérlettámogatás, de pár percen is elbukhatja

2016.12.29. 16:42

Jövőre szűkül a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások köre, és számos elemet átsoroltak a magasabb adóterhet viselő egyes meghatározott juttatások kategóriájába. Igaz, az utóbbiak után fizetendő közterhek mértéke így is csökken - írja az MTI a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat csütörtöki közleménye alapján.

A módosítások nyomán január 1-jétől:

  • 22 százalékra mérséklődik a magasabb, 27 százalékos egészségügyi hozzájárulási (eho) kulcs, ez pedig hatással lesz a cafeteria keretében adható juttatásokra is.
  • adható lesz évi 100 ezer forint összegű pénzjuttatás (választás esetén a versenyszférában 450 ezres, a közszférában 200 ezres rekreációs keretből), amely készpénz vagy átutalás formájában nyújtható, utalványra nem váltható. 
  • Kibővül 2017-től az adómentes juttatások köre, köztehermentesen lehet majd belépőt adni sportrendezvényekre, sportlétesítmények használatára (értékhatár nélkül), évi 50 ezer forintig kulturális rendezvényekre, az óvodai, bölcsődei ellátást nyújtani,  vissza nem térítendő lakáscélú támogatást adni, a védőoltásokat, védőeszközöket beszerezni, valamint az albérleti támogatást fizetni.

Az albérleti támogatásnál jövőre már nem feltétele az adómentességnek, hogy a juttatás minden munkavállalónak járjon, ezzel a lakbértámogatás a cafeteria juttatások körén kívül is nyújtható lesz. Az albérleti támogatás ugyanakkor szigorú feltételekhez kötött, a bérleményről számlát kell hoznia a dolgozónak, akit legalább 36 órás munkaviszonyban kell foglalkoztatni. További feltétel, hogy a munkahelye és az állandó lakóhelye minimum 60 kilométer távolságra legyen egymástól, illetve a tömegközlekedéssel való ingázás legalább 3 órát vegyen igénybe.

A béren kívüli juttatásoknál a közterhek mértéke összesen 34,22 százalék lesz. Jövőre több cafeteria-elem is kikerül a béren kívüli juttatások köréből: az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles, ezek közterhe összesen 43,66 százalék lesz.