Jenő
-3 °C
6 °C

Hatalmas adósságot halmozhat fel a legrosszabbul álló olasz bank

2016.12.30. 12:06 Módosítva: 2016-12-30 12:26:40

15 milliárd eurós kötvénykibocsátásra készül a világ legöregebb, és jelenleg hatalmas bajban levő bankja jövőre - írja a Reuters. Az olasz Monte dei Paschi di Sienának ugyanis önmagában nem lesz elég az olasz állam által nyújtott mentőöv és a junior kötvényeinek részvénnyé alakítása, újabb kötvényprogram nélkül nem tudná helyreállítani likviditását és visszanyerni a befektetői bizalmat. 

A bank rövidtávú tőkehiányát az Európai Központi Bank 8,8 milliárd euróra becsüli, és van 28 milliárdnyi nem teljesítő hitele is. Az olasz állam létrehozott egy húszmilliárdos bankmentő alapot, amiből a Monte dei Paschinak is jut, az EKB pedig ahhoz kötötte a segítséget, hogy első körben konvertálják részvényekké a bank által korábban kibocsátott kötvények egy részét. A kötvényesek között sokan vannak a kisbefektetők, akik ezen (rövid távon biztosan) bukni fognak, ami növelheti az euróellenes hangulatot az országban. 

A La Republica informácói szerint a mentőcsomagon felüli 15 milliárd eurós kötvénykibocsátásban a kötvények harmada rövid lejáratú lesz, kétharmadát pedig három éven belüli lejáratra adják. A bank papírjaival nem kereskednek az olasz tőzsdén, amíg nem döntenek a bankmentés részleteiről. Az olasz bankrendszer válságának hátteréről itt írtunk bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?