Hatalmas adósságot halmozhat fel a legrosszabbul álló olasz bank

2016.12.30. 12:06 Módosítva: 2016.12.30. 12:26

15 milliárd eurós kötvénykibocsátásra készül a világ legöregebb, és jelenleg hatalmas bajban levő bankja jövőre - írja a Reuters. Az olasz Monte dei Paschi di Sienának ugyanis önmagában nem lesz elég az olasz állam által nyújtott mentőöv és a junior kötvényeinek részvénnyé alakítása, újabb kötvényprogram nélkül nem tudná helyreállítani likviditását és visszanyerni a befektetői bizalmat. 

A bank rövidtávú tőkehiányát az Európai Központi Bank 8,8 milliárd euróra becsüli, és van 28 milliárdnyi nem teljesítő hitele is. Az olasz állam létrehozott egy húszmilliárdos bankmentő alapot, amiből a Monte dei Paschinak is jut, az EKB pedig ahhoz kötötte a segítséget, hogy első körben konvertálják részvényekké a bank által korábban kibocsátott kötvények egy részét. A kötvényesek között sokan vannak a kisbefektetők, akik ezen (rövid távon biztosan) bukni fognak, ami növelheti az euróellenes hangulatot az országban. 

A La Republica informácói szerint a mentőcsomagon felüli 15 milliárd eurós kötvénykibocsátásban a kötvények harmada rövid lejáratú lesz, kétharmadát pedig három éven belüli lejáratra adják. A bank papírjaival nem kereskednek az olasz tőzsdén, amíg nem döntenek a bankmentés részleteiről. Az olasz bankrendszer válságának hátteréről itt írtunk bővebben.