16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Tovább csúszhatnak az agrártámogatások

2016.12.31. 11:14

Problémákat vethet fel a megszűnő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Mint arról az Indexen is beszámoltunk, január elsejétől az MVH tevékenységét részben a Magyar Államkincstár, részben a megyei kormányhivatalok veszik át. A Népszava szombati számában az olvasható, hogy többen kockázatos döntésnek tartják a hivatal megszüntetését. 

A lap cikkében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke,  Mészáros Péter szerint ezzel tovább fog csökken majd a támogatási kérelmek ügyintézése, miközben az lenne a cél, hogy minél gyorsabban menjenek a kifizetések.

2014 és 2020 között az Unió 1300 milliárd forintot szánt magyar programokra, ám hiába telt el 3 közel teljes év, ebből még egyetlen pályázót sem fizettek ki. Szakértők attól tartanak, hogy az elvesztegetett évek miatt már esély sem lesz arra, hogy a teljes összeget szabályosan tudják felhasználni. 

Az új rendszerben megváltoztak az alá és fölérendeltségi viszonyok, amik kapcsán a Népszava azt is megemlíti, hogy ha Brüsszel nem fogadja el az új rendszert, akkor fel is függesztheti az uniós pénzek kifizetését. A legnagyobb problémát az okozhatja, hogy a kifizető ügynökséget helyébe egy virtuális szervezet lép.

A Népszava egy névtelen pályáztatásban jártas szakemberre hivatkozva azt írja, hogy a vidékfejlesztési pályázatok elbírálásának új rendje sem segíti elő jelenleg a gyors kifizetéseket. Lassú, költséges az eljárás, amiben a korrupció lehetősége is nagyobb lett. Szintén problémát jelent, hogy egyszerűen csak kevés a szakember és körülbelül 1000-1200 projektértékelő dolgozik, miközben háromszor ennyire lenne szükség.   • Hírek
  • Hírek