Négymilliárdos állami megrendelést kapott a Wizz Air

2017.01.02. 08:38

A magyar állam több mint négymilliárd forinttal dotálja majd, hogy a Wizz Air tavasztól négy éven keresztül hetente kétszer repül Budapest és a nyugat-balkáni fővárosok között – írta az Európai Unió hivatalos lapjában közzétettek alapján a Magyar Nemzet.

A pályázat hivatalos eredményét december 31-én tették közzé, és nem okozott meglepetést. Egyrészt azért nem, mert a tavaly tavasszal kiírt tendert lényegében a Wizz Airre szabták, ennek megfelelően pedig nem is volt más jelentkező. Másrészt a fapados légitársaság néhány hete bejelentette, hogy az állammal kötött megállapodás értelmében tavasszal elindítja járatait Budapest és Podgorica, Pristina, Szarajevó, Szkopje, valamint Tirana között. 

A nyugat-balkáni célpontok és a magyar főváros közötti légi kapcsolat a Malév 2012. februári bedőlésével szűnt meg, a célpontok repülési jogait pedig a magyar állam örökölte meg. Az ennek hasznosítására kiírt tender koncessziós üzemeltetésről szólt, vagyis a nyertes közszolgáltatási szerződés keretében szállíthatja az utasokat.

A Wiz Air most állami támogatással 5990–8990 forintos alapáron szállítja majd az utasokat a nyugat-balkáni fővárosokba.