Béla
4 °C
15 °C

Most féláron lehet napelemgyárat venni

2017.01.03. 10:52

A valaha három műszakban napelemeket gyártó szolnoki Agulhas-Solar Kft. szűk egy éve, tavaly februárban vált fizetésképtelenné, azóta árulják a cég értékeit. Úgy tűnik viszont, hogy nincs nagy kereslet a napelemgyártó gépsorra, mert azt most már az eredetileg meghirdetett ár feléért adná a felszámoló. A Világgazdaság azt írja, a Neptunus Felszámoló Kft. most 320 millió forintért hirdeti a becsődölt cég gépeit, míg eredetileg még 650 milliót kért volna értük, majd ezt 550 millióra vitte le pár hónappal később.

Az, hogy a cég nem kell senkinek, leginkább az Eximbanknak rossz, az állami bank ugyanis 936 millió forint hitelt adott a cég gépeinek terhére, amit nem biztos, hogy valaha viszont lát majd. Az Eximbank biztos bukik, mert még ha meg is veszi valaki 320 millióért a gyártósort, 600 millió forint így is bennég a cégben. Az állami hitel mellett még félmilliárd forint uniós támogatást is kapott az Agulhas-Solar.

A svájci technológiát alkalmazó napelemgyár 2011 nyarán alakult, majd ősszel kezdte meg a termelést a szolnoki logisztikai parkban. A cég 2012-ben még 64 embert alkalmazott és három műszakban termelt, 3 milliárd forint bevételt ért el. Csúcspontján a cég a legnagyobb magyar tulajdonú napelemgyár volt, ami a tervek szerint 2015-től már profitot kellett volna, hogy termeljen.

2014-re viszont már bajok voltak, az akkor már csak egy műszakban foglalkoztatott alkalmazottak száma majdnem a felére csökkent. 2014 novemberétől pedig már nem fizette a számláit a gyárnak helyt adó az üzemnek helyet adó AC-DC Logisztikai Parknak, 2015 februárjában pedig, mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül le is állt a gyártás.