Hiába szárnyal az olaj, nem csökken a benzin jövedéki adója

eneria160205-20160205
2017.01.04. 10:37

Az utóbbi hetekben bőven 50 dollár fölött mozgott a kőolaj világpiaci ára, márpedig ez esetben elvileg csökkenteni kellene a jövedéki adót, amit pont az alacsony olajár miatt emeltek meg tavaly.

A jövedéki adó azonban január elsejével mégsem csökken, aminek a törvényileg meghatározott számítási módszertan az oka. Eszerint a NAV a vonatkozó az előző háromhónapos időszakban, azaz jelen esetben október 1. és december 31. között a napi jegyzési  árak átlagából számítja ki a mérvadó olajárat. Ez alapján pedig a Brent kőolaj hordónkénti világpiaci átlagára éppen hogy csak, de elmaradt az 50 dollártól, 49,762 dolláron állt.

Így tehát továbbra is érvényben marad a tavaly október elsején életbe lépett jövedékiadó-emelés, amely a benzin literenkénti árához 6,35, a dízeléhez 12,7 forintot tesz hozzá. 

Az emelés oka, hogy a parlament a tavaly tavaszi adócsomagban az eddig jövedéki adóban nem használt sávos adómértéket vezetett be. Ha az olajár 50 dollár alatt van, akkor a benzin literenkénti adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik. Miután a nagyobb jövedéki adóval emelt ár után nagyobb áfát is kell fizetni, az adóemelés bruttó mértéke ennél 27 százalékkal magasabb.

Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. A változások negyedévente lépnek hatályba, a negyedév utolsó napjának világpiaci ára alapján. 

Legközelebb tehát áprilisban változhat a jövedéki adó, ha addig 50 dollár fölött marad a Brent hordónkénti világpiaci ára. Amire egyébként minden esély megvan, bár ez a benzináron jóval vastagabban fog látszani, mint az 5-10 forintos jövedékiadó-emelés, tehát várhatóan így is drágább lesz majd a tankolás.