Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mol-INA-ügy: 9 milliárdos perköltséget fizethetnek a horvátok

2017.01.04. 14:35

Legalább 30 millió dollárra, vagyis csaknem 9 milliárd forintra rúg a perköltsége annak a Mol és a horvát állam közti nemzetközi választottbírósági pernek, amely december végén a Mol győzelmével zárult, derül ki a Global Arbitration Review cikkéből. A per költségeit most, hogy a bíróság a Mol-vezér Hernádi Zsolt elleni vádakat elutasította, a felperes horvát félnek kell kifizetnie.

A horvátok 2014-ben azért fordultak a genfi nemzetközi döntőbizottsághoz, mert állításuk szerint a Mol korrupt módon, vesztegetéssel szerezte meg az INA irányítását. Ezen kívül szerintük elmaradtak azok a befektetések is, amelyeket a Mol a 2003-as részvényesi szerződésben vállalt. Azonban a horvátok valamennyi kérelmét elutasította a bíróság decemberben, a korrupció vádja nem állt meg.

A horvát állam a most lezárult pert 2014-ben mintegy válaszul indította egy másik választottbírósági eljárásra, amit a Mol kezdeményezett ellenük 2013-ban, és amelyben a Hernádi Zsolt vezette cég kártérítést követelt a zágrábi kormánytól, amiért az nem teljesített bizonyos szerződéses kötelezettségeket. Ez az eljárás még jelenleg is tart Washingtonban.

Arról, hogy a nemzetközi perek Horvátországnak elég sokba kerülnek, már írtunka Jutarnji list a horvát számvevőszék beszámolója alapján úgy számolt, Horvátország már eddig is 112,85 millió kunát (átszámítva 4,7 milliárd forintot) költött a Mollal folytatott két döntőbírósági eljárásra.

A horvátok természetesen nem elégedettek a genfi bíróság döntésével, egyúttal jelezték, hogy visszavásárolnák az INA-t a Moltól. Azt viszont egyelőre pontosan nem tudni, hogy a horvátok miből vennék vissza. A Mol ugyanakkor jelezte, kész tárgyalni a dologról.