Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Idén elszállhat az infláció

2017.01.05. 16:48

Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenleg vártnál valószínűleg magasabb lesz az infláció az idén a közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon is. Nálunk az utóbbi évek átlagát jelentősen meghaladó, 2,6 százalékos áremelkedést várnak jövőre – írja az MTI. 

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői csütörtökön ismertetett, felülvizsgált előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy mindenekelőtt az élelmiszerek és – az amerikai dollár erősödése miatt – az olaj okoz majd felfelé ható inflációs meglepetéseket a térségben.

Ennek alapján a ház az idei magyarországi, csehországi és lengyelországi éves átlagos inflációra szóló prognózisait 0,2-0,4 százalékponttal emelte. A cég londoni elemzői a legkisebb mértékben az idei magyar inflációs előrejelzésüket növelték, 0,2 százalékponttal 2,6 százalékra, mivel ez a prognózisuk eddig is meghaladta a 2 százalékos elemzői konszenzust.

Ugyanakkor mivel az árfelhajtóerőt jórészt a maginflációs körön kívüli összetevők adják, ez az idén még nem feltétlenül vezet monetáris szigorításhoz ezekben a gazdaságokban az elemzés szerint.