Nem kell kiadnia a forrásait az MKB ügyeiről író figyelős újságírónak

2017.01.05. 06:59

Még október végén írtuk meg, hogy büntetőeljárást indítottak a Magyar Nemzeti Bank feljelentése alapján a Figyelő újságírója, Brückner Gergely miatt, aki cikksorozatot írt az MKB Bank államosításáról és eladásáról. A csütörtöki Figyelőből az derül ki, hogy a Fővárosi Törvényszék december 21-i ítélete alapján Brücknert jogerősen nem kötelezhetik a forrásainak felfedésére.

Az MNB üzleti titok megsértésére hivatkozva tett feljelentést, ugyanakkor az ügyészség most azt próbálja bebizonyítani, hogy a cikkekkel az újságíró "bankpánik előidézését célozhatta", illetve hogy a cikkek alkalmasak voltak "a magyar bankrendszer stabil működéséhez fűződő közérdek megsértésére", így a nyomozás folytatódhat az ügyben.

Brückner több cikket is írt a bank tulajdonosváltásairól: megjelent cikke arról, hogy milyen meglehetősen  vegyes társaság kezébe kerülhet a bank , illetve arról is, hogy az egyik közvélemény által rejtve maradt új tulajdonos mögött az a  Szíjj László rejlik , aki az utóbbi években nagyon sikeres volt a kormányzati infrastrukturális közbeszerzések terepén.