Soha nem volt még ennyi pénze a kormánynak

2017.01.05. 13:20

A harmadik negyedévben 287,1 milliárd forintos többletet mutatott a kormányzati szektor egyenlege, ami a GDP 3,3%-ának felel meg. Egyáltalán szufficitre sem volt példa korábban, nemhogy egy ekkora gigantikus többletre – írja a Portfolio.hu a KSH adatai alapján.

A tavalyi első három negyedév adata 415,4 milliárd forintos, GDP-arányosan 4,8 százalékpontos javulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ami annak köszönhető, hogy az államnak több bevétele és kevesebb kiadása volt, mint tavaly.

  • A bevételek 256,6 milliárd forinttal, 6,7%-kal nőttek. Elsősorban azért, mert több jött be a jövedelem- és vagyonadókból, tb-járulékokból és közelebbről meg nem nevezett "egyéb bevételekből".
  • A kiadások 158,8 milliárd forinttal (4,0%-kal) elmaradtak az egy évvel korábbitól. Elsősorban a beruházásokon spórolt az állam, de 20 milliárddal csökkent az államadósság finanszírozásának költsége is.

Ilyenre, azaz hogy pluszban legyen a magyar állam, még soha nem volt példa a Portfolio szerint. Sőt, nemcsak az első három negyedévben volt plusz, a négy negyedéves gördülőátlag is GDP-arányosan 0,2 százalékos többletbe váltott, azaz tavalyelőtt október és idén szeptember között nagyjából egálban volt a költségvetés.

Grafika: Portfolio.hu

A többletet pedig a kormány szépen el is kezdte kiszórni az év végén, Lázár János december közepén egyetlen kormányinfón 200 milliárdos költekezést jelentett be, de nem sokkal később is jött egy 37 milliárdos csomag, és ezek csak a nagyobb egyszeri tételek. Az csak később fog kiderülni a hivatalos adatokból, hogy pontosan mekkora volt a karácsonyi költségvetési költekezés.