Soha ennyi pénzt még nem vert el kormány egy hónap alatt

2017.01.06. 11:40 Módosítva: 2017.01.06. 12:40

A tavalyi évben 848,3 milliárd forint volt a költségvetés pénzforgalmi deficitje, ami alapján 2016 decemberében korábban soha nem látott, 900 milliárd forintot meghaladó hiány keletkezett – írja a Portfolio.hu.

A költségvetés előzetes számait Varga Mihály jelentette be sajtótájékoztatóján, aki elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint

  • stabil évet zárt 2016-ban az államkassza;
  • az év egészében többlet-adóbevételek keletkeztek az adócsökkentések ellenére;
  • a GDP-növekedésre még csak becslésük van, ez 2,1 százalékról szól,
  • de mindenesetre 2016-ban komoly uniós források nélkül, az ipar hullámzása ellenére is tudott a magyar gazdaság növekedni,
  • bár az előzetes adatok alapján nem annyit, amennyi a kormány várt. Korábban ugyanis 2,5 százalékos pluszra számítottak.

Miután pedig az év során relatíve jól alakult az államháztartás, decemberben hatalmasat költekezett a kormány, ez látszik a Portfolio grafikonján is.

Grafika: Portfolio.hu

Ez annak volt köszönhető, hogy a bevételek a tervezettnél magasabbak, a kiadások alacsonyabbak voltak. Emiatt decemberre rengeteg pénze maradt a kormánynak, amit látszólag mind ki is szórtak az év utolsó hónapjában, amikor egyébként a magas adóbevételek miatt jellemzően pluszban szokott lenni a költségvetés.

Mindazonáltal az éves hiány még a decemberi költekezéssel együtt is a GDP 2 százaléka körül lesz, az uniós módszertan szerint számolva. Ami egyébként elég jó adat, de jóval elmaradt a korábbi, nullás, azaz egyensúlyban lévő költségvetésre vonatkozó tervektől. Varga szerint ennek az az oka, hogy mivel a vártnál alacsonyabb lett a növekedés, inkább több pénzt szórtak ki, hogy támogassák a gazdaságot.

Az államadósság pedig 25429 milliárd forint volt tavaly nominálisan ez a GDP arányában 74% százalék környékén alakulhat - ismertette Varga Mihály.

Az is kiderült a sajtótájékoztatón, hogy azért annyira nem is jött kevés uniós pénz 2016-ban. Tavaly 2100 milliárd forintnyi uniós forrást tudott kifizetni a kormány, a döntő része ennek fejlesztési támogatás volt, aminek az összege a 2014-2020-as időszakra 1631 milliárd forint volt, a 2007-2013-as időszakról áthúzódó kifizetés 630 milliárd forint volt.

A bevételek viszont mindössze 640 milliárd forintot tettek ki az uniós támogatások esetében, vagyis ennyi jött Brüsszelből, a kiadások nagy részét az állam előlegezte meg.