Koncertekre járnak és farokrágó disznókat nézegetnek a minisztériumi dolgozók kiküldetésben

2017.01.07. 11:11

Mintegy kétmilliárd forintot költött 2016 második felében a kormány külföldi kiküldetésekre – derült ki az MSZP-s Mesterházy Attila által kikért adatokból, amiket a Bors foglalt össze szombaton. A listában jó pár érdekességet találni.

Az összeg azért nem pontos, mert több tárca sem összegezte teljesen a költéseit, illetve együtt vagy külön számolták a háttérintézményeik kiadásait a lap szerint. A legtöbbet a Külgazdasági és Külügyminisztérium költötte utazásokra, összesen 682,8 millió forintot, a legkevesebbet pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda, húszmilliót. A Belügyminisztérium 366 milliót, a Nemzetgazdasági Minisztérium 379 milliót, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 80 milliót, a Földművelésügyi Minisztérium 154,9 milliót költött fél év alatt.

Az EMMI tételei között szerepel egy tavaly szeptemberi izraeli kiküldetés, egy hétre a Rumon School of Music Jazzfesztiválra ment valaki a minisztériumból, ez 188 ezer forintba került. Ezen kívül ismeretlen számú minisztériumi dolgozó látogatott el "A házasság globális fóruma" című hatnapos konferenciára a Dél-afrikai Köztársaságba 2,17 millióért. 

Szintén Dél-Afrikába küldte két emberét a Fazekas Sándor vezette FM, a szakértők 15 napon keresztül tanulmányozhatták a veszélyeztetett növény- és állatfajokat, mindezt 1,8 millió forintért. Két másik hivatalnok a mexikói Cancún tengerparti üdülővárosba juthatott el konferenciázni 18 napra, 848 ezer forintért. A legbizarrabb tétel talán az az írországi út, amelynek keretében a sertések farokrágását és kurtítását tanulmányozhatta valaki három napig 306 ezer forintból.

További izgalom, hogy a Miniszterelnökségtől valaki elmehetett Szalonna és bandája ukrajnai koncertjére 49 ezer forintból, míg két beosztott 25 ezres napidíjat kapott azért, mert részt vett egy szlovákiai és egy romániai szentmisén Márton Áron püspök halálának 36. évfordulóján.