Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

A bértárgyalások közepén kirúgták az FKF szakszervezetének vezetőit

2017.01.13. 19:13
A fővárosi közterületes cég vezérigazgatója szerint a menesztett dolgozók törvénytelenül vettek fel fizetést az FKF-től, a szakszervezetisek viszont brutális támadásról beszélnek, és a rendőrséghez valamint Tarlós Istvánhoz fordultak.

Azonnali hatállyal megszüntették a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonyát. A döntésről az FKF vezérigazgatója, Csontos István levélben tájékoztatta a szervezet dolgozóit.

Csontos szerint jogsértően működött a szakszervezet, amelynek kirúgott dolgozói bért, cafetériát és egyéb juttatásokat kaptak az FKF-től, miközben nem végeztek tényleges munkát a szervezetnél. A cég csak az alapbérükre megközelítőleg 30 millió forintot fordított évente, pedig ezt nem az FKF-nek, hanem a szakszervezetnek kellett volna fizetnie - tette hozzá.

Az FKF továbbra is a szakszervezet mellett áll, csak pénzt nem fog adni

Csontos szerint az FKF állandó jelleggel, tartósan, ellenérték nélkül átengedte az érintettek munkaerejét a szakszervezetnek, amivel "ingyenes támogatást biztosított". A támogatás azt a jogelvet is sérti, amely szerint a szakszervezetnek függetlennek kell lennie a munkáltatótól - írta a vezérigazgató levele alapján az MTI. 

A vezérigazgató állítja, hogy ügyvédi iroda bevonásával megvizsgálták a szerződéseiket, és munkajogi szakvélemény megállapította, hogy azok ellentétben állnak a munka törvénykönyvében (Mt.) foglaltakkal.

Az Mt. értelmében a munkáltató köteles haladéktalanul megszüntetni az érvénytelen megállapodás alapján létrejött jogviszonyt, ennek pénteken eleget tett - írta Csontos István, hozzáfűzve: a törvénytelen állapot felszámolásából eredő megtakarítást "a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező kollégák bérrendezésére fogjuk fordítani".

Csontos megvonta az FKF szakszervezetének 30 milliós támogatását is, mert úgy látja, hogy az összeg felhasználásáról a mai napig nem kapott részletes elszámolást. A vezérigazgató azt is közölte, hogy elsődleges célja az FKF-re nézve kedvezőtlen feltételekkel megkötött szerződések vizsgálata, ennek keretében vonta meg a támogatást a szakszervezettől is. 

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a munkáltató továbbra is támogatja a szakszervezet működésével kapcsolatos jogok és kötelezettségek gyakorlását, de csak a törvényi előírások betartásával. A szakszervezet továbbra is végezheti tevékenységét, szombattól azonban már csupán a saját költségkeretének terhére.

Csontos hozzátette, hogy a szakszervezeti megállapodásokat még a szakszervezet sztrájkkövetelése előtt vizsgálni kezdték, de csak mostanra értek a folyamat végére.

A bértárgyalások közepén blokkolták a szakszervezeti iroda számítógépeit

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményében azt írta, "a bértárgyalások kellős közepén azonnali hatállyal kirúgtak négy szakszervezeti tisztségviselőt" az FKF-től; a cégnél működő, sztrájkkészültségben álló HVDSZ 2000 vezetőjét és három munkatársát.

A cég "a szakszervezeti irodát és a számítógépeket is azonnal blokkolta", amire a szakszervezet rendőrségi beavatkozást kért, mert úgy véli, az eljárás ellenkezik az adatvédelmi törvénnyel.

"A rendőrség a helyszínen vizsgálja a társaság beavatkozásának a jogszerűségét" - írta a MASZSZ. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyben.

Tarlós keddre ígért választ

A MSZSZ pénteken sajtótájékoztatót is tartott, ahol Kordás László, a szövetség elnöke brutális támadásnak és barátságtalan lépésnek nevezte a négy szakszervezeti vezető felfüggesztését. Hozzátette, hogy az ügyben Tarlós István főpolgármesterhez fordultak, aki keddre ígért választ. 

Kordás szerint egyre több a szakszervezeti vezetők elleni fellépés Magyarországon, és feszült a hangulat a munkavállalók körében. Úgy látja, hogy a közszférában is olyan kétszámjegyű béremelésre lenne szükség, mint a versenyszférában, ennek hiányában felgyorsulhat az elvándorlás a közszférából.

Király András, az FKF-nél működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ) 2000 elnöke azt mondta, jelentős béremelést tartanak szükségesnek a fővárosi cégnél. Szerinte erről folytak a bértárgyalások tavaly év vége óta, amelyek következő fordulója előtt mondtak fel neki és három társának indoklás nélkül.

Királyék sztrájkbizottságot is létrehoztak, a bíróság azonban majd csak akkor határoz a beadványukról, ha közlik, mennyi időre tervezik a sztrájkot. A szakszervezet a dolgozókkal a hétvégén dönt arról, milyen jogi lépéseket tesznek válaszul a vezetők elbocsátására - tette hozzá.

A munkáltató azt közölte a felfüggesztett szakszervezeti vezetőkkel, hogy hétfőn bemehetnek majd az irodájukba, és lementhetik majd az adataikat, amelyek a munkáltató tulajdonát képezik - írta az MTI.