Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínaiak veszik meg az Invitelt 63 milliárd forintért

2017.01.13. 13:33 Módosítva: 2017-01-13 15:07:16

Az Invitel Csoport többségi tulajdonosa megállapodást írt alá a cégcsoport részvényeinek eladásáról a China-CEE Fund magántőke alappal - írja az Invitel közleményében. A felek mintegy 63 milliárd forint nettó vállalati értékben állapodtak meg.

Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben, a szükséges versenyhatósági és részvényesi jóváhagyásokat követően történhet meg. Az Invitel Csoport anyavállalata a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.), amely jelenleg a Mid Europa Partners (MEP) és számos egyéb pénzügyi befektető tulajdona.

A vevő egy 430 millió dollárt kezelő magántőke alap, a China-CEE Fund, amelynek a CEE Equity Partners a befektetési tanácsadója. Az alap a kelet-közép-európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője, amelynek 9 befektetése van, a 2014 végén megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem (korábban Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, BKF) mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései. Az alap legnagyobb befektetője a China Eximbank, és befektetői között van a magyar Eximbank is.

Az 1200 főt foglalkoztató Invitel Csoport éves konszolidált árbevétele mintegy 45 milliárd forint, EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) 14 milliárd forint. A csoporton belül a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot az Invitel Távközlési Zrt. szolgálja ki, az Invitech Solutions Zrt. pedig a vállalati IT és távközlési piacon tevékenykedik.