Egymilliárd dollárba kerülhetnek a Takatának a gyilkos légzsákok

2017.01.13. 10:55

A Takata japán cég bűnösnek vallja magát az általa gyártott, emberéleteket is követelő hibás légzsákokért és hajlandó kompenzációt fizetni - írja a Wall Street Journal.

A lap értesülése szerint akár már pénteken megszülethet az erről szóló megállapodás a japán cég és az amerikai igazságügyi minisztérium között. Ha minden igaz, a Takata 25 millió dollár büntetőbírságot fizet, továbbá 125 millió dollárt a meghibásodott légzsákok okozta személyi sérülések elszenvedőinek, illetve az áldozatok hozzátartozóinak, illetve 850 millió dollárt a gépjárműgyártóknak az autók visszahívásából eredő kompenzációra.

A Takata autógyártó partnerei - többek között a General Motors, a Chrysler, a Ford, a Honda, a Toyota, a Mazda, a Nissan, a Mitsubishi és BMW - szerte a világon mintegy százmillió autót hívtak vissza a hibás légzsákok miatt. Ebből csak az Egyesült Államokban eddig 69 milliót.

A légzsákok felülvizsgálatára azért van szükség, mert előfordult, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki és emiatt elszakadtak. Olyan esetekről is tudni, hogy a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívja meg magát, ami instabillá teszi a vegyületet, az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott. A légzsákok meghibásodása miatt globálisan 16-an, az Egyesült Államokban 11-en meghaltak és összesen mintegy 180-an megsérültek.  • Tippek
  • Hitelkártya